Stresul este boala secolului. Acesta duce la anxtietate, atacuri de panica si uneori chiar la depresie. Sunt foarte multi factori care influenteaza nivelul de stres, cei mai importanti fiind alimentatia, oboseala, jobul si ritmul alert al vietii in care traim. Este imposibil sa ne ferim de stres, nu exista o zi din viata fiecaruia in care sa nu fie stresat. Cu toate acestea, sunt unele metode prin care putem combate aceasta afectiune.
Ce sa mananci ca sa combati stresul
O zi stresanta poate determina pe oricine sa dea buzna la frigider in cautarea acelor alimente care ne linistesc din punct de vedere emotional, dar ne pun in pericol silueta. Nu mai este un secret ca majoritatea persoanelor fac excese alimentare din cauza stresului.
Studiile arata ca in situatiile stresante, organsimul secreta in exces hormonii stresului (cortizolul si leptina) ceea ce duce la incetinirea metabolismului si, implicit, la stocarea grasimilor. Insa, din fericire, exista numeroase modalitati prin care poti combate stresul : exercitiile fizice, masajul, meditatia si echilibrarea alimentatiei de zi cu zi. Asadar, atunci cand te simti stresata, incearca sa eviti alimentele bogate in zaharuri si grasimi si opteaza pentru alimente care s-au dovedit a fi eficiente in diminuarea nivelului de stres din organism.
Consuma carbohidrati complecsi
Consumul de carbohidrati stimuleaza organismul sa produca acei hormoni ai fericirii care iti dau o senzatie de bine, reducand astfel pofta de alimente bogate in calorii. Insa, pentru a nu-ti pune in pericol silueta, nutritionistii recomanda consumul de carbohidrati complecsi, deoarece acestia sunt prelucrati incet, iar energia pe care o ofera este eliberata constant, permitandu-ti sa te mentii in forma pe tot parcursul zilei. De asemenea, medicii nutritionisti afirma ca este esential ca aportul de carbohidrati complecsi sa constituie un procent de 45-65%, din dieta ta zilnica.
Opteaza pentru fulgii integrali din ovaz sau orz
Asadar, daca vrei sa combati stresul, dar si sa iti mentii senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp, consuma produse alimentare ce contin tarate, deoarece sunt o sursa buna de carbohidrati complecsi. Fulgii integrali din porumb, ovaz sau orz sunt o buna alegere pentru masa de dimineata. La pranz poti opta pentru paste, orez, brun, cartofi, mazare, soia sau linte, iar in ceea ce priveste cina, supa de rosii si fructele proaspete sunt alimente sarace caloric, insa bogate din punct de vedere nutritional.
Atentie, stresul ingrasa!
In zilele stresante, tentatia de a consuma alimente bogate in calorii este mult mai mare. In momentul in care suntem supusi unor presiuni mari, majoritatea persoanelor simt nevoia de a consuma ceva dulce. Legatura dintre emotii si mancare a fost dovedita in urma efectuarii a numeroase studii care s-au axat pe studierea comportamentului unei persoane in timp ce este stresata.
Femeile stresate mananca mai mult
Intr-un studiu, cercetatorii au impartit un grup de femei in 2 subgrupuri: femeilor din primul grup li s-a cerut sa rezolve un puzzle fara solutie, in timp ce al doilea grup a avut de rezolvat un puzzle simplu. In timpul asteptarii rezultatelor, femeile au fost servite cu branza grasa, cartofi prajiti, ciocolata alba, popcorn si bomboane. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele stresate au mancat de doua ori mai mult fata de cele care au reusit sa rezolve puzzle-ul.
Stresul incetineste metabolismul
Oamenii de stiinta au identificat si mecanismul prin care stresul poate duce la cresterea in greutate. Situatiile stresante determina organismul sa functioneze in modul “supravietuire”. Cand suntem stresati, nivelurile hormonilor de stres (cortizolul si leptina) sunt ridicate, timp in care metabolismul functioneaza mult mai incet, iar corpul incepe sa stocheze “rezerve de combustibili” sub forma de depozite de grasimi.
Studiul, publicat in American Journal of Epidemiology arata, de asemenea, ca femeile sunt mai sensibile la mai multe tipuri de stres, decat barbatii. In timp ce greutatea barbatilor este afectata de grija banilor si a locului de munca, cea a femeilor mai este afectata si din cauza stresului provocat de dificultatiile din relatiile sentimentale. Nevoia de a consuma dulciuri sau alimente bogate in carbohidrati maresc nivelul cerebral de serotinina, un hormon cu efect calmant.
Opteaza pentru diverse tehnici de relaxare
Desi nu este posibil sa reducem la minimum stresul din viata noastra, specialistii recomanda invatarea unor tehnici de relaxare (spre exemplu respiratia adanca si meditatia) si optarea pentru activitati fizice, precum mersul pe jos, inot, dans, deoarece toate acestea au rolul de a nivelul endorfinelor (hormoni care induc o stare de bine) si de a arde caloriile.
Cum iti afecteaza tenul stresul?
Atunci cand esti agitata sau stresata, organismul tau face tot posibilul sa combata aceste stari, insa nu tot timpul poate face fata anxietatii sau nivelului ridicat de stres. Pe langa faptul ca pot duce la aparitia unor probleme de sanatate, stresul si anxietatea afecteaza pielea din interior spre exterior. Din fericire exista cateva trucuri care te ajuta sa iti protejezi pielea de efectele negative ale stresului si anxietatii.
Usuca pielea
Hormonul stresului, cortizolul, ajunge la propriu sub straturile pielii, cauzand uscarea acesteia si aparitia ridurilor in jurul ochilor. De aceea, este indicat sa folosesti produse cosmetice hipoalergenice, fara parfum, deoarece privin uscarea si inflamarea pielii. Inainte de a aplica crema pe ten, spala-te cu apa calduta, nu fierbinte, pentru ca temperaturile ridicate distrug stratul protector al pielii.
Duc la aparitia ridurilor
Cortizolul creste nivelul zaharului in sange, care in urma unui proces, distruge colagenul si elastina, fibrele proteice ce mentin pielea elastica si catifelata. Asadar, in cazul in care ai riduri, foloseste produse cosmetice pe baza de retinoizi, derivati ai vitaminei A, care sustin productia de colagen si reduc ridurile vizibil.
Provoaca inrosirea pielii
Fluxul sanguin crescut duce la dilatarea vaselor capilare. Mai mult, stresul cauzeaza inrosirea pielii, cunoscuta sub numele de rozacee. Petele rosiatice tind sa apara in special pe obraji, nas, frunte si mai putin pe gat, torace, urechi sau scalp. In cazul in care te confrunti cu astfel de probleme, foloseste o crema ce contine ingrediente care combat inflamatiile.
Totodata, atunci cand nivelul de stres din organism este crescut, inflamatiile duc la aparitia acneei. Pentru a trata aceasta afectiune, opteaza pentru produse cosmetice care contin acid salicilic sau benzoil perioxid, plus ingrediente care au rolul de a hidrata pielea in profunzime.
In cazul in care pielea ta nu raspunde la ingredientele recomandate pentru astfel de afectiuni, este indicat sa consulti un medic specialist, pentru a-ti prescrie un alt tip de tratament.