Munca in exces dauneaza organismului

Daca te numeri printre ultimele persoane care pleaca de la birou sau lucrezi pester program, cercetatorii subliniaza faptul ca ai un risc mai mare de a suferi de depresie. Mai mult, munca in exces poate avea si alte efecte negative asupra organismului.

Iti pierzi concentrarea si devii irascibila

Cu cat stai mai mult peste program, cu atat dormi mai putin, din cauza faptului ca ajungi prea tarziu acasa. Studiile efectuate de-a lungul timpului arata ca exista o legatura puternica intre orele multe de munca si somnul fragmentat. Poate ca nu stiai, dar prea putine ore de somn duc la pierderea concentrarii, cresterea greutatii corporale, aparitia irascibilitatii si alte probleme ale starii de spirit.

Creste riscul declinului mental

Poate ca seful tau va aprecia faptul ca stai multe ore peste program, dandu-ti interesul, insa, potrivit unui studiu, munca in exces poate fi asociata cu riscul crescut de aparitie al declinului mental si chiar dementa, din cauza faptului ca pot aparea efecte negative la nivelul performantelor cognitive, dupa foarte multe ore de lucru.

Afecteaza inima

Munca in exces afecteaza inima, crescand riscul afectiunilor cardiovasculare, precum cresterea tensiunii, bataile inimii neregulare si chiar atacul de cord. Intr-un studi efectuat in 2010 se arata ca persoanele care lucreaza mai mult de 10 ore pe zi au un risc cu 60% mai mare de a suferi din cauza bolilor cardiovasculare, spre deosebire de cei care muncesc 7-8 ore. Insa, in cazul in care meseria ta este de asa natura incat trebuie sa iti petreci foarte mult timp la birou, acorda atentie alimentatiei de zi cu zi. Include in dieta ta peste, carne slaba de pui sau curcan, fructe proaspete si legume, doarece acestea din urma sunt bogate in antioxidanti care lupta impotriva diferitelor tipuri de boli, precum cele cardiovasculare.

Creste nivelul de stres

Potrivit unui studiu realizat de Mayo Clinic, locul de munca se numara printre cei mai important factori care duc la cresterea nivelului de stres din organism. Acest factor stimuleaza organismul sa secrete in cantitati mari acei hormoni care pot creste presiunea arteriala, bataile inimii si nivelul zaharului in sange. In timp, aceste probleme pot duce la aparitia altora, precum afectiuni ale pielii, obezitate etc.

Foto: bzi.ro