Daca pana acum dietele pe care le-ai incercat nu au dat rezultate, este posibil ca acestea sa nu fi fost potrivite pentru tine. Potrivit unui doctor american, este important sa te cunosti pe tine, sa stii ce fel de tip de consumator esti, pentru a putea urma dieta potrivita. Neurocercetatorul Daniel Amen a remarcat ca exista patru categorii principale de consumatori, si anume : consumatorul compulsiv, impulsiv, emotional si anxios. Daca te regasesti intr-una dintre categorii, poti urma sfaturile doctorului pentru a scapa de kilogramele nedorite.
Consumatorul compulsiv
Daca ramai deseori blocat in ganduri negative, iti faci griji excesiv, porti pica, te superi cand lucrurile nu ies cum vrei tu, ai tendinta sa fii in opozitie sau argumentativ, iti displac schimbarile sau ai nevoie sa faci lucrurile intr-un anumit fel inseamna ca faci parte din categoria consumatorilor compulsivi.
Potrivit doctorului, toate aceste lucruri se intampla datorita nivelului scazut al unui neurotransmitator numit serotinina. De aceea, pentru persoanele compulsive cele mai potrivite diete sunt cele bazate pe carbohidrati sanatosi (cele care implica in prinicpal alimente cu un indice glicemic scazut), si asta deoarece carbohidratii ridica nivelul de serotinina.
Consumatorul impulsiv
In cazul in care ti se pare greu sa te concentrezi, iti lipseste atentia atunci cand vorbesti de detalii, esti usor de distras, esti plin de energie, pierzi lucruri, intrerupi pe cineva cand vorbeste, spui sau faci lucruri fara sa gandesti, ai nevoie de cafeina sau nicotina pentru a te concentra inseamna ca este un consumator impulsiv.
In cazul acestui tip de consumator s-a inregistrat o activitate scazuta in cortexul prefrontal- zona responsabila cu judecata, planificarea, organizarea si invatarea din greseli. Aceasta zona functioneaza ca o frana a creierului, oprindu-te sa iei decizii foarte proaste. Cand zona nu functioneaza insa la parametrii normali, apare impulsivitatea, iar judecata are de suferit.
Cele mai potrivite diete pentru consumatorii impulsivi sunt cele cu un continut ridicat de proteine, fiind contraindicate cele pe baza de carbohidrati. De asemenea, este indicat sa limitezi sau sa eviti consumul de alcool, cafeina si zahar, precum si stresul, deoarece toate acestea contribuie la diminuarea nivelului de dopamina.
Consumatorul emotional
Consumatorul emotional este, in general, pesimist, trist, nemultumit sau plictisit, cu un nivel redus de energie, neinteresat de lucrurile amuzante si isi evita prietenii si familia. Persoanele de sex feminin sunt frecvent consumatori emotionali, deoarece ele tind sa manance atunci cand au stari emotinale negative, in speranta ca acest lucru le va face sa se simta mai bine.
Dietele care au cele mai multe sanse sa functioneze sunt dieta mediteraneana (bazata pe peste gras, fructe si legume) si dieta Zone (in principal un amestec de grasimi sanatoase, proteine si carbohidrati).
Consumatorul anxios
Un consumator anxios este mai tot timpul nervos si nelinistit, se panicheaza des, asteapta sa se intample ceva rau in orice moment, ii e teama sa nu fie examinat de ceilalti, munceste exagerat de mult si deseori are dureri de cap insotite de tensiune.
In cazul acestui tip de consumator, scanarile au scos la iveala o activitate crescuta in zona nucleilor bazali – care, printre altele, este reponsabila cu controlarea nivelului de anxietate. Potrivit doctorului Daniel Amen, anxietate sporita poate duce la mancat in exces – in special alimente dulci, bogate in carbohidrati, care au un efect calmant. Cele mai bune diete sunt cele macrobiotice bazate pe combinarea de alimente cat mai putin prelucrate, alimente organice si legume, precum si dieta Zone.
Sursa poza: manancsanatos.blogspot.com