Zerul este un produs secundar al procesului de fabricare a brânzei si ar fi bine sa nu fie aruncat. Are multe proprietăți benefice, deși nu toată lumea este conștientă de ele. Zerul ajută la slăbire și susține sistemul imunitar. Vezi ce altceva poți câștiga de pe urma lui și cum să-l folosești în bucătărie.
Zerul este consumat în principal de sportivi iar acest lucru nu este fără motiv. Este o sursă valoroasă de proteine ușor de digerat. Susține regenerarea corpului după efort fizic intens.
Ajută la procesele de reconstrucție și creare a fibrelor musculare. Reînnoiește aminoacizii pierduți în timpul antrenamentului. Cu toate acestea, zerul joacă un rol important nu numai în dieta persoanelor active. Află de ce este cel mai bine să-l incluzi în dieta ta zilnică.
De ce ar trebui să bei zer?
Zerul conține multe microelemente. Include calciu, potasiu, fosfor, iod, precum și vitaminele B și A. S-a dovedit că acest produs are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Scade tensiunea arterială și nivelurile de “colesterol rău”.
Astfel, reduce riscul de ateroscleroză, accident vascular cerebral și infarct miocardic. De asemenea, întărește oasele și articulațiile. Prin urmare, ar trebui consumat de persoanele expuse riscului de osteoporoză (de exemplu, seniorii și femeile aflate la menopauză).
Trebuie de asemenea amintit că zerul are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv si nu încarcă tractul gastrointestinal. Accelerează peristaltismul intestinal și eliminarea produselor metabolice inutile din corp.
Este un remediu pentru diverse afecțiuni gastrice, cum ar fi constipația sau balonarea. În plus, facilitează arderea grăsimilor. Desigur, eficacitatea pierderii în greutate depinde și de alți factori. Consumul de zer nu va ajuta dacă nu ne ocupăm de o dietă bine echilibrată și de o doză adecvată de activitate fizică.
Zerul ca băutură are încă un avantaj important – stinge bine setea și, în plus, susține imunitatea organismului. Bunicele noastre apelau frecvent la el nu numai pentru a pierde centimetri inutili în talie, dar și pentru a combate mai rapid diferite infecții.
Zerul prezintă proprietăți antiinflamatorii, antifungice, antibacteriene și antioxidante. Ca rezultat, neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și previne indirect dezvoltarea bolilor. Mai mult, încetinește procesele de îmbătrânire ale organismului.
Cum să faci zer acasă?
Zerul poate fi cumpărat din magazin sau de la piața alimentară. Cu toate acestea, este mai bine să-l pregătești singur. Atunci poți fi sigur că nu conține niciun îmbunătățitor de aromă sau conservanți. Contrar aparențelor, prepararea băuturii este foarte simplă, deși necesită puțină răbdare.
Ai nevoie, desigur, de lapte. Cel mai bine este direct de la vacă, oaie sau capră. Dacă nu ai la îndemână un produs proaspăt, folosește varianta pasteurizată. Reține că nu este vorba despre lapte UHT. Acest tip de produs este sterilizat și nu va funcționa pentru prepararea zerului.
Pentru a face zer, încălzește laptele la o temperatură de 22-28 de grade. Adaugă 3-4 linguri de smântână (12 sau 18%) și lasă amestecul deoparte pentru minimum 48 de ore într-un loc cald. Laptele trebuie să se acrească. Odată ce se întâmplă acest lucru, reîncălzește totul.
Așteaptă până începe să se închege și se formează brânză. Strecoară întreaga compozitie printr-o sită și scurge brânza. Nu arunca lichidul care rămâne după scurgerea brânzei.
Acesta este zerul. Toarnă-l într-un recipient separat. Poți păstra băutura în frigider timp de 2-3 zile. Dacă nu îți place gustul natural al zerului, poti sa-l pui si in supe/ciorbe.
Poate oricine să bea zer?
Zerul conține lactoză, zahărul din lapte. Prin urmare, nu este recomandat persoanelor cu intoleranță la lactoza. Acestora le poate provoca simptome gastrointestinale neplăcute, cum ar fi dureri abdominale sau diaree. De asemenea, trebuie să ne amintim să nu bem prea mult zer dintr-o dată. Un pahar de zer pe zi este suficient pentru a obține efecte notabile.