Obezitatea duce la micsorarea creierului

Obezitatea sau chiar depasirea cu putin a greutatii normale au efecte devastatoare asupra creierului, afirma cercetatorii de la Institutul Karolinska din Suedia. Pe langa faptul ca poate altera structura fizica a acestuia, provocand pierderi de memorie si un risc crescut de dementa, kilogramele in plus pot duce la imbatranirea prematura a materiei cenusii.

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele supraponderale si obeze au creierul de patru pana la opt ori mai mic, spre deosebire de persoanele care au o greutate normala. Din cauza faptului ca le este afectata judecata, persoanele supraponderale si obeze simt nevoia de a consuma din ce in ce mai multe alimente bogate in calorii goale.

“ Problema este ca de-a lungul timpului am ajuns sa privim alimentele dulci si grase ca fiind atragatoare, deoarece in perioadele de foamete si lipsa de alimente, acestea erau salvatoare. Acum sunt la dispozitia noastra oricand, si de aceea am devenit asa de grasi”, declara medicul endrocrinolog Tony Goldstone.

In urma studiului realizat de cercetatorii de la Institutul Karolinska, s-a descoperit ca riscul dementei la varsta adulta este cu 71% mai mare la persoanele supraponderale si de 4 ori mai mare la persoanele care au fost obeze la varsta mijlocie. Cauza declansarii acestei afectiuni este grasimea, care afecteaza creierul.

“ O dieta plina in grasimi colmateaza arterele si este daunatoare pentru inima, avand acelasi efect si pentru vasele de sange din creier. ”, afirma profesorul de neurologie de la Universitatea din Los Angeles, Paul Thompson.

Astfel, creierul este afectat, avand loc diminuarea acestuia. “Acest lucru se intampla din cauza faptului ca sangele nu poate ajunge cu usurinta la creier, celulele mor, iar efectul consta in imbatranirea prematura a creierului. O persoana cu o greutate normala pierde in medie 0.5% din creier in fiecare an, in timp ce persoanele obeze pierd pana la 8%, imbatranind prematur cu 16 ani. Desi acest lucru nu duce la deces, efectele negative sunt observabile, intrucat zonele afectate sunt cele responsabile cu rationamentul si procesarea amintirilor pe termen lung.”, conchide profesorul de neurologie.

Foto credit: cronicadeiasi.ro