Vrei sa ai un corp frumos si armonios datorita dietei zilnice? Atunci adauga culori in farfurie pentru a evita problemele de sanatate si cele legate de aspectul fizic.
“Consumul de alimente de diferite culori ne asigura in mod cert o piele stralucitoare, o silueta mai subtire si ne ajuta sa luptam impotriva bolilor”, sustine nutritionista Linda Foster. Asadar, include in dieta zilnica alimente de diferite culori, precum violet, portocaliu, rosu, galben, verde si alb.
Violet: afine, smochine, prune, struguri, vinete, varza rosie si chiar vinuri rosii
Toate aceste alimente contin niveluri ridicate de antioxidanti puternici, precum resveratrol si antocianine. Resveratroul este cunoscut pentru proprietatile sale de a reduce riscul de afectiuni cardiovasculare si cancer, in timp ce antocianinele previn aparitia bolilor de ficat, reduc tensiunea arterial si lupta impotriva imbatranirii premature.
Portocaliu: portocale, morcovi, dovlecei, cartofi dulci, piersici, dovleac
Alimentele portocalii abunda in betacaroten si beta-cryptoxanthin, doi antioxidanti care protejeaza vederea si pielea, reduc riscul de aparitie a cancerului si inflamatiile cauzate de artrita.
Rosu: rosii, ardei, capsune, zmeura, coacaze, cireste
Pe langa faptul ca sunt delicoase, alimentele rosii contin un antioxidant puternic, numit licopen, antocianine si vitaminele A si C. Licopenul protejeaza pielea de efectele arsurilor solare si are efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, plamani si piele.
Galben: banane, lamai, porumb, ananas, grepfrut, ardei
Carotenoizii sunt prezenti in compozitia alimentelor galbene, motiv pentru care se recomanda includerea lor in dieta, intrucat reduc riscul imbolnavirii cu anumite forme de cancer si de a dezvolta boli de inima, ajuta la imbunatatirea stralucirii pielii si intaresc sistemul imunitar.
Verde: spanac, castraveti, broccoli, varza, fasole verde, mazare, mere, struguri, kiwi
Alimentele verzi sunt bogate in luteina si zeaxantina, precum si alte substante ca betacaroten, vitamina K, fier, potasiu si calciu. Luteina si zeaxantina sunt importante in prevenirea orbirii, in special la persoanele in varsta. O portie zilnica din oricare dintre aceste alimente poate reduce riscul de a suferi un atac de cord.
Alb: cartofi, ceapa, usturoi, ciuperci, conopida
Toate acestea sunt bogate in antioxidanti precum beta glucan, un imunostimulator extrem de eficient care ajuta la intarirea capacitatii naturale de aparare a organismului.
Foto credit: mediafax.ro