Foarte multe persoane apeleaza la retetele-minune de slabire pentru a scapa de kilogramele nedorite. Ce-i drept, multe dintre aceste regimuri ofera rezultate spectaculoase, rapide, dar de scurta durata.
Excesul ponderal a devenit o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multi oameni. Ca un reflex conditionat, excesul ponderal trezeste in mintea celor mai multi gandul recurgerii la o cura de slabire. Pana la 95% dintre cei ce au slabit tinand o cura de slabire isi recapata kilogramele pierdute in maximum un an de zile, de obicei cu un supliment deloc neglijabil.
Caloriile, cauza excesului ponderal
Supragreutatea apare atunci cand consumi mai multe calorii decat poate consuma organismul tau. Indiferent de sursa de provenienta a excesului caloric- proteine, grasimi, zaharuri sau amidon- acesta este transformat in grasime, care “pluteste” in organism o data cu sangele, infundand treptat arterele vitale, prin care circula sangele incarcat cu oxigen.
Pentru fiecare 7700 calorii pe care organismul le primeste peste necesitati, se depune un kg de grasime. Pe langa faptul ca este inestetica, grasimea depusa in jurul taliei, pe solduri sau pe picioare poate duce la complicatii.
Spre exemplu, o scadere ponderala de numai 10% la un barbat cu varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani duce la o scadere cu 20% a riscului de imbolnavire coronariana. Pe de alta parte, o crestere ponderala de 10% determina o crestere cu 30% a acestui risc.
Excesul ponderal scurteaza viata
Studiile efectuate de-a lungul timpului arata ca pana si un exces ponderal redus, de 2,5-5 kg, creste cifra mortalitatii. Se estimeaza ca fiecare kg de exces ponderal sterge 2 luni din speranta de viata. Treizeci de kg in plus costa, asadar, cinci ani.
Persoanele care au un exces ponderal cuprins intre 10 si 19% fata de greutatea ideala se numesc supraponderali, pe cand obezitatea este definita ca fiind depasirea greutatii ideale cu 20% sau mai mult.
Mai mult de atat, excesul ponderal pune bazele tuturor bolilor degenerative, cu exceptia osteoporozei. Un obez este expus unui risc de 3 ori mai mare de a dezvolta o boala de inima, de 4 ori mai mare de a suferi de hipertensiune, de 5 ori mai mare de a se imbolnavi de diabet si de a avea nivelul crescut al colesterolului sangvin si de 6 ori mai mare de a contracta boli ale vezicii biliare.
De asemenea, persoanele cu exces ponderal se imbolnavesc mai des de cancer de colon, rect, prostata, san, col uterin, uter si ovar. Pe langa toate accestea, greutatea excesiva afecteaza si imaginea de sine. In conditiile societatii actuale, atat de orientate spre aparente, aceasta poate constitui o considerabila povara psihologica.
Controleaza-ti greutatea corporala
Daca vrei sa scapi de excesul ponderal si, implicit, sa diminuezi riscul aparitiei diferitelor boli, trebuie sa tii cont de 2 lucruri importante:
Consuma alimente cat mai sanatoase, de calitate. Opteaza pentru alimente bogate in fibre, precum cereale integrale, zarzavaturi, fructe, cartofi si legume, in special cele din familia fasolei. Evita cat mai mult posibil consumul de zahar si grasimi, precum si de alimente si gustari rafinate si prelucrate.
De asemenea, foloseste foarte rar produse de origine animala, cum ar fi carnea, ouale, inghetata si branza deoarece contin foarte putine fibre si sunt incarcate si cu grasimi.
Fa miscare. Daca nu iti plac exercitiile fizice istovitoare, mergi pe jos, in pas vioi, in fiecare zi. Astfel, digestia se va imbunatati si arderea grasimilor va avea loc mult mai repede.
One Comment
Leave a ReplyOne Ping
Pingback:Cea mai noua tendinta in alimentatie: dieta ortomoleculara! - Jeanette