Deseori se intampla sa cumparam alimente sanatoase, hranitoare, si sa le transformam in bombe calorice. Astfel, nu-i de mirare cand cantarul indica un numar care nu ne convine. Iata un exemplu simplu. Merele sunt sanatoase deoarece contin vitamine, minerale, fibre si numai 75 de calorii. Daca am manca mereu merele asa cum le culegem din pom nu ar fi nicio problema, insa noua ne place sa le presaram cu zahar si scortisoara, sa le transformam in suc, dubland numarul caloriilor. Si iata cum un aliment sanatos iti poate pune in pericol silueta.
Asa se intampla si in cazul altor alimente. Cartoful, desi a fost catalogat ca fiind un aliment care nu face casa buna cu silueta, este un aliment extrem de hranitor. Un cartof mare , de 225 g, contine circa 140 de calorii, insa doar daca este consumat fiert sau copt. Insa, multe persoane mananca cartofii prajiti, cu smantana si unt, cu chiftelute sau carne si uite asa numarul caloriilor creste considerabil.
Si lista continua..salatele vezi sunt recomandate in curele de slabire, dar nu si atunci cand sunt stropite cu generozitate cu dresuri uleioase. Majoritatea fructelor sunt transformate in sucuri sau placinte, ori sfarsesc prin a fi conservate in siropuri concentrate, sub forma de compot. Chiar si atunci cand gatim zarzavaturile, le adaugam unt sau diverse sosuri care le dubleaza sau chiar tripleaza numarul caloriilor.
Care ar fi solutia?
Incepe prin a consuma mai multe alimente naturale, gatite cat mai simplu. Printre acestea pot fi introduse produsele pe baza de cereale, precum painea integrala, cerealele integrale fierte, preparate din orez. Tot aici pot fi incluse si zarzavaturile proaspete, de orice fel. Alte alternative bune sunt toate varietatile din cartofi, precum si legumele, in special fasolea, soia, mazarea si lintea.
Rasfata-te cu fructe! Ori de cate ori ai posibilitatea consuma fructe proaspete, intregi, fara se le adaugi zahar. Mananca o portocala in loc sa bei doar sucul, astfel vei obtine mai multe substante nutritive si mai multe fibre, si in acelasi timp iti vei incarca organismul cu mai putine calorii. In starea lor naturala, alimentele sunt bogate in fibre si sarace in calorii. Renuntand la “bombele calorice”, in marea parte a timpului, vei putea sa consumi o cantitate mai mare de hrana sanatoasa, simtindu-te mai satula. Astfel, vei reusi sa eviti diversele combinatii de alimente care dauneaza organismului si sa slabesti treptat, fara a mai pune la loc kilogramele nedorite.
In definitiv, apetitul si gustarile nu sunt innascute, ele sunt invatate si cultivate. Asadar, ele pot fi schimbate. Pentru a avea un stil de viata cat mai sanatos trebuie sa incerci sa inlocuiesti obiceiul rau cu unul bun si repetarea acestuia din urma din nou si din nou, cu persistenta si hotarare.