Slăbirea după 40 de ani poate fi destul de dificilă. În această etapă a vieții, metabolismul încetinește semnificativ, ceea ce face mai dificilă arderea grăsimilor. Vă putem recomanda cateva lucruri despre cum să faceți față acestui lucru și să obțineți silueta dorită.
În a patra decadă a vieții, necesitățile energetice ale organismului scad. Sistemul digestiv are mai multe dificultăți în a digera anumite componente alimentare, în principal grăsimi și lactoză. De asemenea, rata metabolică încetinește.
La baza acestor schimbări se află, de obicei, tulburări hormonale asociate cu trecerea treptată la menopauză. Adesea, cauza acestor probleme sunt bolile, cum ar fi hipertiroidismul sau diabetul de tip 2. Trebuie subliniat că adesea, în cursul acestor boli, apare o creștere necontrolată a greutății corporale.
Slăbirea după 40 de ani
Pentru a scăpa de kilogramele în plus după 40 de ani, merită să faci câteva modificări în dieta ta zilnică. Nu este vorba doar de renunțarea la dulciuri sau la produsele gata preparate, foarte procesate.
Este o idee bună să reduci densitatea energetică a meselor. Ce înseamnă asta în practică? Trebuie să scadă numărul de calorii consumate. Cum să atingi acest obiectiv? Adaugă în dieta ta mai multe legume cu un conținut ridicat de fibre, cum ar fi:
- morcovi
- varză chinezeasca
- sfeclă
- spanac
- cartofi
- vinete
- roșii
- conopidă
- broccoli
Conțin puține calorii și, în același timp, prelungesc senzația de sațietate, reducând astfel riscul de a mânca între mese. În plus, conțin multe compuși valoroși, inclusiv polifenoli, care reduc inflamația în organism și protejează împotriva diferitelor boli, precum și efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
Hidratarea optimă a organismului este de asemenea importantă pentru menținerea unei greutăți corporale adecvate. Un adult ar trebui să bea 1,5-2,5 litri de lichide pe zi, în principal apă. Setea poate fi confundată cu foamea, ducând la consumul de calorii suplimentare și la supraalimentare.
Nu doar fibrele sprijină sistemul digestiv. Proteinele funcționează similar. Așadar, nu uita să incluzi acest macronutrient în dieta ta zilnică. Apelează la surse de proteine cum ar fi lactatele slabe, fructele de mare și leguminoasele.
Renunță însă la consumul de alcool. Un pahar de vin de 150 ml poate oferi organismului chiar 150 de calorii. Berea este și mai calorică. Un halbă de 500 ml poate conține până la 350 de calorii. Trebuie să ții minte, de asemenea, că alcoolul stimulează apetitul și încetinește și mai mult metabolismul.
Slăbirea după 40 de ani – ce altceva merită să știi?
Mănâncă porții mai mici de mâncare, dar mai des (de 4-5 ori pe zi, la intervale regulate). La mic dejun și gustare după-amiaza, poți face un smoothie pe bază de fructe și legume, care să stimuleze metabolismul. Renunță la condimentarea mâncărurilor cu sare (excesul ei poate reține apa în organism). Mizează pe cimbru, maghiran, cardamom, scorțișoară, cuișoare, chimen și busuioc.
Dacă vrei să slăbești, nu mânca pe fugă. Nu face mai multe lucruri deodată în timpul mesei, de exemplu, nu răspunde la e-mailuri și telefoane. Nu te uita la televizor și nu naviga pe rețelele de socializare.
Concentrează-te exclusiv pe conținutul farfuriei tale. Mestecă fiecare îmbucătură cu atenție. Fii atent la textura mâncării, la aroma, gustul său. Exersează conștientizarea în timpul consumului de mâncare. Astfel vei simți sațietatea mai repede.
Nu uita de activitatea fizică. Dacă până acum ai avut un stil de viață sedentar, începe cu mici schimbări în rutina ta zilnică. Ridică-te din fotoliu și dansează pe muzica preferată. Fă o plimbare scurtă. Coboară din autobuz cu câteva stații înainte de destinație și parcurge restul drumului pe jos. În loc să folosești liftul, urcă pe scări.