Sunt urzicile un ajutor pentru slabit?

Sigur s-a intamplat sa vezi, de multe ori, cum diverse produse care contin extract din urzici promit sa contribuie semnificativ la procesul de slabire. Intrebuintarea obisnuita a urzicilor este strans legata de vindecarea infectiilor tractului urinar, precum si a preintampinarii aparitiei prostatei. In orice caz, se crede ca urzicile au un aport si in procesul de slabire.

Efectele consumului de urzici

In mod traditional, urzicile sunt recunoscute pentru beneficiile lor diuretice, iar cercetarile de specialitate intaresc aceasta intrebuintare a lor. Tocmai datorita capacitatilor sale de efect diuretic se crede ca includerea acestor plante in dieta de slabire poate avea efecte mai bune. Urzicile elimina excesul de fluide din tesuturi si favorizeaza procesul de urinare. Tocmai motivul eliminarii apei din organism, este probabil ca pantalonii sa te incapa mai bine. Insa acest efect este de scurta durata deoarece, orice pierdere in greutate prin intermediul unui diuretic este temporara. La primul consum de lichide, greutatea ta va reveni la normal.

Potentialul urzicilor in alimentatie

In vreme ce multi dintre cei care se folosesc de beneficiile urzicilor pentru a-si vinde produsele, afirma ca aceste plante au efecte in reducerea apetitului si a pierderii in greutate, exista si cercetatori care afirma contrariul. Conform acestora, urzicile au rolul de a stimula apetitul. Insa, de multe ori, vei gasi multe suplimente alimentare care contin urzici, ce promit sa favorizeze procesul de slabire. Printre beneficiile de care se bucura, urzicile au si abilitatea de a subtia sangele, precum si proprietati antioxidante, care ajuta la reducerea inflamatiilor.

Tipuri de urzici

Desi nu exista studii concludente cu privire la efectele pe care urzicile le au in procesul de pierdere a kilogramelor in plus, ele sunt deja existente pe piata, intr-o gama larga de forme. Le poti gasi sub forma de frunze uscate si congelate, frunze uscare, capsule sau tinctura si extract din radacilile lor. In ceea ce priveste intrebuintarea urzicilor pentru slabit, de cele mai multe ori, in aceasta situatie, ele sunt gasite pe piata sub forma de ceaiuri. O doza obisnuita  de consum de urzici in procesul de slabire este de 8-12 grame din florile acestei plante, sau 4-6 grame din radacinile ei.

Contraindicatii

Orice tratament, fie el medicamentos, fie bazat pe folosirea unor produse 100% naturale, nu trebuie facut fara consultul in prealabil al unui doctor sau al unui nutritionist, din cauza efectelor secundare pe care acestea le pot avea asupra organismului tau. In ceea ce priveste urzicile, efectele lor negative se pot regasi sub forma unor reactii alergice sau a iritatiilor gastrice. In plus, daca ai probleme cu inima sau o disfunctie a rinichilor, consumul de urzici le-ar putea agrava, iar, datorita continutului lor de vitamina K, urzicile pot favoriza procesul de coagulare a sangelui.

Sursa foto: thegreenest.net, nettleteainfo.wordpress.com.