Paine alba sau paine integrala?

Daca te-ai intrebat vreodata pentru ce tip de paine sa optezi, in cele ce urmeaza te invit sa descoperi cateva lucruri interesante atat despre painea alba, cat si despre cea integrala. Desi foarte multe persoane cred ca daca renunta la paine definitiv vor slabi mai mult, acest lucru nu este in totalitate adevarat.

Ce varietate de paine este mai sanatoasa ?

O paine cu adevarat sanatoasa este orice paine obtinuta din faina integrala, deci care contine, pe langa endosperma, si tarata si embrionul bobului de grau. Acest tip de paine are o valoare nutritiva dubla, tripla si uneori cvadrupla fata de painea alba obisnuita. Combinata cu fructe proaspete, cereale, zarvaturi, legume, cartofi si fasole, painea contribuie la realizarea unor mese gustoase si hranitoare, ce ajuta la mentinerea unui bun tonus energetic pe parcursul intregii zile. De asemenea, nu vei fi tentata sa consumi alte alimente bogate in calorii, datorita senzatiei de satietate care se pastreaza pentru cateva ore bune.

Atunci cand ai de ales, nu te lasa impresionata de varietatile de paine alba si pufoasa, ci cauta mai degraba paine integrala 100%. De asemenea, varietatile de paine obtinute din cereale incoltite sunt si ele foarte bune, in special daca nu se adauga prea multa faina alba. Spre deosebire de paine alba care contine un sfert de gram de fibre, paine integrala  contine 2 g, iar unele tipuri de paine obtinute din mai multe cereale contin pana la 33,5 g de fibre pentru fiecare felie.

Este adevarat ca painea, chiar si cea integrala, ingrasa ?

Nu painea, ci ceea ce punem pe paine ingrasa. O felie de paine integrala are numai 70 de calorii, exact cat un mar. Insa, in cazul in care deasupra acestei felii se adauga un strat substantial de margarina sau unt cu gem sau dulceata se obtine un produs a carui valoare calorica depaseste cu usurinta 450 de calorii. Asadar, nu materia prima, ci ceea ce i se adauga transforma sanatoasa si hranitoarea felie de paine, saraca in calorii, intr-un dezastru caloric. Daca vrei sa te mentii supla sau sa slabesti nu este cazul sa renunti la paine, insa trebuie sa stii sa combini alimentele fara a adauga si caloriile goale, care nu fac altceva decat sa se transforme in grasimi.

Mult succes !

Surse poze: timpul.md; 9am.ro