Care este greutatea ideală? La ce ar trebui să fim atenți atunci când suntem în căutarea greutății perfecte?

Atunci cand vine vorba de greutatea ideala, prea adesea suntem tentati sa aflam niste cifre in baza unor formule, si sa cautam sa ajungem la acea greutate, fie prin slabire, fie prin clasica metoda de „ingrasare”.

Teoretic, greutatea ideala se calculand scazand din inaltime 100, si adunand cu 0.9 inmultit cu varsta impartita la 10. Simplu, nu-i asa? In principiu, greutatea aceasta este factorul suprem de frumusete in cazul individului clasic, sedentar, fara de activitate.

Greutatea ideala

In 2011, factorul de greutate ideala, cu siguranta trebuie adaptat fiecarei persoane in parte, asta pentru ca nu intotdeauna cifra rezultata din ecuatia de mai sus este si cea mai corecta din punct de vedere medical sau al activitatilor in care suntem implicati.  Asa cum un luptator de 1,95 cu siguranta nu ar fi eficient la o greutate de 85 de kg- greutate la care in mod ideal, ar trebui sa ajunga -, tot asa un alpinist de 1,95 ar fi mult prea greu la 85 de kilograme.

Din punct de vedere medical, orice doctor profesionist va va spune ca greutatea ideala e cea la care corpul da randament maxim si e perfect sanatos. Iar pentru ca un corp sa dea randament maxim, e nevoie ca tesutul adipos – adica grasimea corporala,  mai pe romaneste – sa fie intr-o proportie cat mai scazuta – sub 16% din greutatea corporala, dar nu mai putin de 7-8% -, iar membrele si organele interne sa fie 100% functionale.  In realitate insa, lucrurile nu stau chiar asa: un exista organe interne si nici metabolisme care sa fie 100% eficiente.

Tocmai de aceea, e bine sa ca fiecare dintre voi sa isi stabilieasca singur- in conditiile unei stari de sanatate bune – greutatea sa ideala, in functie de activitatiile prezente si viitoare. Par exemplu, un culturist care doreste sa creasca in categorie pentru a beneficia din plin de structura sa osoasa, cu siguranta va gasi ca greutate optima sa fie mai mare decat cea la care se afla in prezent. Pe acelasi rationament, cei ce sunt fortati sau pur si simplu doresc sa slabeasca, isi vor gasi greutatea ideala la un nivel mai jos decat cel din prezent.

Factori Determinanti Pentru O Greutate Ideala

In principiu, pentru a ajunge la greutatea ideala dorita, trebuiesc adaptati factorii urmatori:

  1. Alimentatia. Este factorul cel mai important, intrucat doar cu ajutorul alimentatiei se poate ajunge la greutatea dorita. Raportul macronutrientilor  trebuie sa fie echilibrat, astfel incat in dieta zilnica sa se gaseasca atat grasimi, cat si proteine si carbohidrati.
  2. Frecventa meselor. Cheia unei alimentatii sanatoase e reprezentata de balanta dintre numarul de mese si totalul de calorii. Ideal ar fi ca toti oamenii sa isi imparta necesarul zilnic caloric in 5 mese zilnice, tocmai pentru a nu lasa organismul fara macronutrienti pe o anumita perioada, dar si pentru a accelera metabolismul.
  3. Perioadele de odihna. Multa lume nu stie, dar o mare parte dintre noi de ingrasam tocmai prin prisma faptului ca nu respectam perioadele de odihna, iar astfel delegram activitatea hormonala din timpul somnului. Cele 8 ore de somn zilnic, in ciuda faptului ca pot rapi timpul dedicat altor activitati, sunt un rau necesar, tocmai pentru a evita problemele de mai tarziu. Totodata, va regulariza si rata metabolica, si va ajuta corpul sa ajunga la greutatea ideala dorita.

Nu exista niciun motiv sa luati datele din tabele cu greutatea ideala, intrucat ele nu garanteaza ca vor fi si cele mai eficace pentru voi. In principiu, insa, cu cat mai eficace sunteti la o greutate egala sau cat mai apropiata cu cea din tabele, cu atat mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai bune ceaiuri pentru slăbit – Aceste ceaiuri au grijă de silueta ta

Poți slăbi cu ajutorul spirulinei? Iată adevărul despre efectele spirulinei