Te simți mereu obosită? Anemia (deficitul de fier din organism) ar putea fi cauza – Iată câteva soluții rapide pe care le poți folosi

In cazul in care te simti obosita si ai ameteli este posibil sa suferi de anemie feripriva, o afectiune cauzata de lipsa de fier din organism. Si chiar daca nu ai un deficit de fier, specialistii afirma ca administrarea unor tablete pe baza de fier pot reduce starea de oboseala cu pana 50%, indiferent de cauza care a dus la instalarea oboselii.

Potrivit unui studiu recent, administrarea timp de 12 saptamani a unor astfel de suplimente are ca efect reducerea starii de oboseala, pentru femeile care prezinta în organism concentratii scazute de fier, dar care nu sufera însa de anemie.

Medicii spun ca femeile sunt de trei ori mai predispuse decat barbatii sa raporteze starea de oboseala cu ocazia acestor consultatii periodice.

remediu-oboseala

Studiul a fost realizat pe un esantion de 198 de femei, alese in mod aleator, cu varstele cuprinseiîn intervalul 18-50 de ani. Toate pacientele prezentau deficiente de fier, dar nu erau anemice, acuzau o senzatie inexplicabila de oboseala si aveau concentratii de feritina de sub 50 de grame/ litru. Feritina este o proteina care depoziteaza fierul si care controleaza eliberarea lui în organism.

Rezultatele au aratat faptul ca suplimentele pe baza de fier, administrate timp de 12 saptamani, duc la scaderea cu pana la 50% a oboselii – un procent considerabil, tinand cont de faptul ca în grupul care a primit placebo procentul a fost de doar 19%.

Dupa administrarea acestor suplimente timp de sase saptamani, medicii au constatat efecte pozitive asupra hemoglobinei, iar concentratiile de feritina si de alti indicatori sangvini au ajuns la cifre considerate normale.

Suplimentele cu fier nu au influentat scorurile la testele de depistare a depresiei si a anxietatii si nici indicatorii de calitate a vietii, precum performantele fizice si psihice ale pacientelor.

Foto credit: lyla.ro.