Ornish, una dintre cele mai eficiente diete

Spre deosebire de alte tipuri de diete care promit rezultate fabuloase, dieta doctorului Dean Ornish are la baza un regim alimentar care pune accentul pe selectia alimentelor pentru consum.

Principii alimentare

Ideea de baza este sa se consume alimente bogate in fibre, cu un continut scazut de grasimi care vor contribui nu doar la mentinerea starii de sanatate ci vor ajuta si la pierderea numarului de kilograme.

Medicul imparte produsele alimentare in 3 categorii: alimente care ar trebui sa fie consumate tot timpul,alimente care ar putea fi consumate uneori si altele care ar trebui evitate.

Printre alimentele care pot fi consumate oricand se numara: fasolea, fructele (mere, pepene, ananas, zmeura etc) si legumele. Alimentele care ar trebui consumate uneori sunt lactatele degresate si produsele cu un continut scazut de grasimi sau degresate disponibile in comert.

Pe toata durata dietei Ornish nu se consuma: carne de toate tipurile, uleiuri si produse pe baza de grasimi, avocado, masline, nuci si seminte, zahar si produse care contin mult zahar, alcool, orice preparat comercial care contine mai mult de doua grame de grasime per portie.

Dr. Ornish recomanda consumul de portii mici pentru ca senzatia de satietate sa se instaleze cat mai rapid, fara a creste numarul de calorii. De asemenea, alaturi de acest regim alimentar, medicul recomanda sa se efectueze cel putin 30 de minute de exercitii fizice moderate pe zi sau o ora de trei ori pe saptamana.

Cum functioneaza?

Organismul, in mod natural stocheaza si pastreaza orice plus de energie sub forma de grasime. Insa, dieta Ornish te ajuta sa consumi mai putine calorii, fara sa te infometezi, crescand rata metabolic.

In plus, continutul ridicat de fibre incetineste absorbtia alimentelor in sistemul digestive, astfel incat oricine se va simti satul consumand portii mai mici decat mancand portii mai mici de alimente cu un numar scazut de calorii. De asemenea, carbohidrati complecsi din dieta nu cresc nivelul de zahar din sange si nici nu declanseaza efectul yo-yo, cu alte cuvinte, de reingrasare.

Foto credit: slimart.ro.