Prăjitură cu miere din făină de secară și nuci

Prajitura de secara cu nuci

 

Aceasta este o rețetă extrem de reușită pentru o prăjitură simplă, dar incredibil de aromată și gustoasă. Prajitura se prepară fără adăugarea de ouă, ceea ce o face potrivită pentru vegetarieni, pentru cei care țin post sau pentru cei care, din diverse motive, nu consumă ouă.

Prajitura se pregătește foarte ușor: doar amesteci ingredientele și o pui la copt. Din cantitățile de mai jos, obții o prăjitură destul de mare, suficientă pentru o întreagă familie.

Dacă ai o familie mai mică, poți să înjumătățești cantitățile. Prajitura iese foarte moale, aromată, suficient de dulce și pufoasă, și rămâne moale pentru mult timp. Totuși, de obicei nu rezistă mult timp, fiind mâncată rapid datorită gustului său delicios.

Ingrediente:

  • Apă – 200 ml
  • Ulei – 100 ml
  • Zahăr – 100 g
  • Miere – 3 linguri
  • Făină de secară – 200 g
  • Făină de grâu – 1 lingură
  • Cacao – 2 lingurițe
  • Scorțișoară – 1 linguriță
  • Ghimbir măcinat – 0,5 linguriță
  • Praf de copt – 1 linguriță
  • Nuci – 50 g sau după gust

Preparare:

Într-un bol, amestecă făina de secară, făina de grâu, cacao, scorțișoara, ghimbirul și praful de copt.

Adaugă nucile mărunțite – poți să le tai mărunt cu un cuțit sau să le zdrobești mai grosier, după preferințe. De asemenea, poți ajusta cantitatea de nuci sau chiar să le omiteți, dacă nu îți plac.

Într-o cratiță, pune zahărul și mierea. Eu folosesc miere de hrișcă, care oferă un aromă mai intensă. Dacă îți place prăjitura mai dulce, poți adăuga mai mult zahăr.

Toarnă în cratiță apa și uleiul, apoi încălzește-le ușor până când zahărul și mierea se dizolvă complet.

Toarnă amestecul lichid peste ingredientele uscate din bol și amestecă bine până obții un aluat omogen și lichid. Aceasta este o rețetă foarte rapidă – durează mai puțin de 10 minute să pregătești totul.

Coacerea:

Toarnă aluatul într-o formă de copt pe care ai uns-o sau tapetat-o cu hârtie de copt. Coace prajitura în cuptorul preîncălzit la 180°C până când este gata.

Timpul de coacere poate varia între 30 și 40 de minute, în funcție de dimensiunea formei tale și de cuptor. Verifică prăjitura cu o scobitoare – dacă aceasta iese curată sau doar ușor umedă, prajitura este gata.

Sfaturi pentru coacere:

Dacă folosești o formă mai mică și mai adâncă, prajitura va fi mai înaltă și va dura mai mult să se coacă. Dacă folosești o formă mai mare și mai plată, prăjitura se va coace mai repede.

Pentru o textură mai umedă și delicată, scoate prăjitura din cuptor atunci când scobitoarea încă are puțin aluat pe ea. Dacă o preferi mai uscată și mai pufoasă, las-o în cuptor puțin mai mult.

Servire: Prajitura poate fi servită atât caldă, cât și rece. Este delicioasă imediat ce o scoți din cuptor, dar la fel de bună și după ce s-a răcit.

Mit despre miere:

Un mit des întâlnit este că mierea nu trebuie încălzită deoarece, la temperaturi ridicate, ar elibera toxine și ar deveni toxică. În realitate, mierea naturală nu poate elibera toxine prin încălzire, deoarece acestea nu există în compoziția sa.

Problema poate apărea doar în cazul mierii contrafăcute, care conține aditivi artificiali. În cazul acesteia, încălzirea ar putea duce la reacții neprevăzute.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Clatite de secara

Clătite proteice cu zer, făină de secară și malț

Vinete la tigaie

Vinete la tigaie – o rețetă sățioasă și hrănitoare