V-ati pus vreodata problema de ce in timpul dietelor, unii oameni pur si simplu nu reusesc sa slabeasca? Ei bine, din experienta mea de instructor de culturism, dar si din experienta lucrului cu oamenii (ma pot mandri ca am ajutat cel putin 10-12 persoane sa scape de mai bine de 10 kilograme intr-un timp relative scurt), pot spune ca de cele mai multe ori e vorba de greseli de nutritie, greseli de odihna, si prea arare de cauze medicale.
In primul rand, ce presupune o dieta de slabire? Presupune ca numarul caloriilor ingerate sa fie mai mic decat numarul caloriilor consumate de-alungul zilei. Practic, e necesar un deficit caloric, pentru ca procesul de slabire sa inceapa. Acum, chiar daca e vorba de un deficit caloric, asta nu inseamna ca trebuie renuntat la mancare.
De fapt, infometarea este una dintre cele mai frecvente greseli in diete, si asta dintr-un singur fapt: reducand numarul de calorii, corpul uman e silit sa dea peste cap metabolismul, astfel incat sa poata oferi organelor vitale energia necesara functionarii.
Astfel, metabolismul se incetineste, arderile de grasime se blocheaza, corpul descompune proteinele din muschi in cautarea unei noi surse de energie (in prima faza, corpul descompune proteinele, apoi carbohidratii, si abia apoi grasimile), astfel incat apare si procesul de catabolism.
Practic, corpul va capata un aspect flasc si plat, lucru de nedorit, cu siguranta. Tocmai de aceea este necesar un plan alimentar bine pus la punct, astfel incat incetinirea metabolismului sa nu aiba loc, ci din contra, pentru a arde grasimea, este necesar ca metabolismul sa devina extreme de rapid.
Despre trisat in alimentatie
O alta greseala in dietele de slabire e faptul ca multi dintre oameni nu au un psihic puternic, astfel incat isi permit sa triseze si sa manance lucruri nepermise. Problema care se pune nu e faptul ca mai triseaza din cand in cand, ci faptul ca acest lucru se petrece de obicei seara, inainte de culcare, atunci cand corpul chiar nu mai are cum sa scape de caloriile in exces. Ca rezultat, procesul de slabire se opreste, si totul trebuie luat de la inceput. Mesele trisate au rolul lor, acela de a pacali metabolismul sa nu se incetineasca, doar ca trebuie planificate o data pe saptamana, si in niciun caz seara, mai ales in cazul persoanelor sendentare.
Timpul de odihna
O alta greseala in dieta e ca nu se respecta cele 8 ore de somn “obligatorii”. Acest lucru impiedica activitatea hormonala sa se desfasoare normal (hormonal de crestere, cel care are un rol important in mentinerea greutatii, nu se mai secreta in mod normal), astfel incat apar blocaje in procesul de slabire, blocaje ce de regula duc la demoralizeaza persoanelor aflata pe dieta, prin prisma lipsei de rezultate.
Diferentele de necesar caloric
Ultima greseala in topul celor mai frecvente erori in diete consta in stabilirea unui plan alimentar incorecte. Fie ca presupune prea putina, sau prea multa mancare, planul alimentar al unei persoane de 80 de kg, cu siguranta nu va coincide cu cel al unei persoane de 115 kg, intrucat necesarul caloric minimal al persoanei din urma e cu siguranta cu mult mai mare decat al persoanei de 80 de kg. Aplicarea aceluiasi regim alimentar in acest caz, poate duce la depresii, complicatii medicale, precum si la lipsa oricaror rezultate in dieta, pe termen lung.
Nu uitati, chiar daca in general, nu se slabeste usor niciodata, procesul acesta poate fi inlesnit cu mult daca erorile ne mai sus sunt inlaturate si totul merge in baza unui plan bine stabilit.
One Comment
Leave a Reply