Mâncarea prăjită poate scădea nutrienții din alimente – Iată de ce este mai bine să gătești cât mai rar alimentele care pot fi consumate crude

Se spune ca suntem ceea ce mancam. Nimic mai adevarat daca luam in considerare modul in care gatim si ceea ce consuma zi de zi. Cu toate ca persoanele care gatesc au un risc mai mic de a se imbolnavi de diferite afectiuni, spre deosebire de cei care aleg sa manance mancare de tip fast-food, nu isi protejeaza in totalitate organismul daca prepara mancarea intr-un mod nesanatos.

Mancarea prajita creste nivelul de zahar din sange

Studiile arata ca mancarea prajita este extrem de daunatoare pentru sanatate. In plus, nici mancarea reincalzita nu este recomandata, iar carnea fripta pe gratar ar trebui data uitarii. Specialistii ne atentioneaza ca uleiul de floarea-soarelui pe care il folosim in mod constant la prepararea mancarurilor, devine foarte nociv pentru organism la temperaturi mari, din cauza faptului ca elimina mai multe substante cancerigene (acrilamide, cetone, glicidamide).

De asemenea, temperaturile inalte de gatire deterioreaza structura moleculara a proteinelor si descompun fibrele naturale. Intre 30% si 50% din vitaminele si mineralele continute sunt distruse in urma prepararii termice.

In plus, s-a constatat ca alimentele gatite si conservate cresc rapid nivelul zaharului din sange. Din acest motiv, pancreasul, care secreta insulina, hormon ce intervine in metabolizarea glucidelor, este suprasolicitat. Ca efect secundar, insulina produsa in exces provoaca ingrasare si duce, in timp, la aparitia ulcerului, colecistitelor, obezitatii si aterosclerozei.

Fierberea in aburi, o alternativa sanatoasa

Nutritionistii afirma ca cea mai buna metoda de a gati mancarea este fierbea ingredientelor in aburi, intrucat conserva principiile nutritive. Vitaminele, sarurile minerale, antioxidantii care impiedica imbatranirea – sunt toate protejate prin aceasta metoda.

In ceea ce priveste consumul de carne, specialistii ne sfatuiesc sa evitam prepararea acesteia pe gratar din cauza continutului de grasime, care la temperaturi inalte degaja aceleasi substante nocive ca si alimentele prajite.

Totusi, in cazul in care simti nevoia de ceva prajit din cand in cand, alege uleiuri care rezis ta la temperaturi inalte: uleiul de masline rezista pana la 210 grade, iar uleiul nehidrogenat de palmier, pana la 230.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Slabesteusor.info a implinit un an!

Caisele – Alimentul care te ajută să slăbești repede și eficient. Cât de eficiente sunt acestea?