DURERI de cap TOAMNA. De ce apar? Cum scăpăm de ele?

dureri-cap-toamna

În ultima perioadă, vremea a fost foarte capricioasă. Trecerea bruscă de la zile extrem de friguroase la zile călduroase și invers poate duce la diferite afecțiuni, cum ar fi migrenele insuportabile.

Schimbările bruște de temperatură reprezintă un adevărat șoc pentru organism, afectând sistemul imunitar și agravând migrenele. Uneori, organismul poate avea nevoie de până la două săptămâni pentru a se adapta.

Migrenele și legătura cu schimbările de temperatură

Migrena începe cu eliberarea serotoninei în circulația sângelui, moment în care vasele sangvine se contractă. Serotonina, eliminată de rinichi, se epuizează la nivelul creierului, iar vasele de sânge se dilatează. Această dilatare provoacă durere la nivelul nervilor, determinând migrena.

Schimbarea bruscă a condițiilor meteorologice, precum trecerea de la cald la frig sau invers, duce la dilatarea și comprimarea vaselor de sânge de la nivelul creierului, factorii declanșatori ai durerilor de cap. Un studiu efectuat în urmă cu patru ani a arătat că schimbările de temperatură și presiune atmosferică provoacă mai multe migrene decât poluarea.

Simptomele migrenei

Migrena se poate manifesta diferit de la o persoană la alta. Simptomele includ durere pulsatilă sau surdă într-o parte a capului sau în ambele, vărsături, greață, sensibilitate la lumină, sunete sau mirosuri, oboseală, confuzie și anxietate. Persoanele afectate pot prezenta și sensibilitate la atingerea scalpului sau senzația de mâini și picioare reci. Diagnosticul se bazează pe un examen fizic și pe antecedentele medicale ale pacientului.

Prevenirea și tratamentul migrenei

Pentru a preveni migrenele, este esențial să eliminăm factorii declanșatori controlabili și să ne îmbunătățim starea de sănătate prin exerciții fizice, tehnici de relaxare și odihnă adecvată. Deși nu există un tratament curativ pentru migrene, există metode de diminuare a intensității și frecvenței atacurilor. Terapia poate fi naturală, cum ar fi aplicarea unei comprese reci pe frunte, sau medicamentoasă.

 

Si pe timp de iarna pot sa apara dureri de cap

Vremea rece poate afecta o persoana in mai multe feluri. Iata cateva cauze sezoniere care duc la aparitia durerilor, precum migrene, intinderi musculare, si altele.

Aerul rece deshidrateaza pielea

Unul dintre cele mai neplacute lucruri care ti se poate intampla pe timp de iarna este acela de a avea pielea corpului uscata, din cauza deshidratarii. Pielea isi mentine catifelarea prin doua cai : prin intermediul grasimilor bune din organism si prin apa pe care o consumam ca atare sau prin consumul de fructe si legume.

Insa, cand aerul devine uscat, pielea se deshidrateaza, devenind uscata si aspra. Mai mult, atunci cand pielea este uscata si aspra, aceasta poate crapa, crescand riscul infectiilor.

Zilele mohorate provoaca dureri de cap

Nu ti s-a intamplat sa nu ai chef de nimic intr-o zi mohorata ? Sau mai rau, sa ai dureri de cap ? Potrivit specialistilor, multe persoane acuza dureri de cap in perioada sezonului rece.  Schimbarile  presiunii atmosferice pot duce la aparitia migrenelor.

De asemenea, iarna inseamna mai putina vitamina D, din cauza faptului ca razele solare nu sunt intense sau chiar lipsesc cu desavarsire. Lipsa vitaminei D din organism este asociata cu riscul crescut de a suferi din cauza durerilor de cap, potrivit unui studiu efectuat recent.

Temperaturile scazute duc la instalarea racelilor

Pe timp de iarna, organismul este mai slabit, iar riscul de a raci este crescut. Deseori, atunci cand se instaleaza o raceala, ai simptome precum dureri de cap, de gat, frisoane si nas infundat.

Pentru a preveni aparitia racelilor este indicat sa consumi cat mai multe fructe bogate in vitamina C si sa te asiguri ca ai un aport crescut de zinc, deoarece acesta contribuie la fixarea vitaminei in organism.

Gheata iti pune in pericol articulatiile

Cand mergi pe gheata, ai tendinta de a-ti incorda musculatura, pentru a preveni o eventual cazatura. Insa, cu cat esti mai incordata, cu atat iti pui mai mult in pericol ligamentele si musculatura.

Nu-i de mirare ca la sfarsitul zilei te simti epuizata si acuzi dureri ale intregii musculaturi corporale. In astfel de situatii se recomanda efectuarea unui masaj.

Foto: dli.ro; realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ceaiul de roiniță și citronela – Îmbunătățește digestia și are efect puternic sedativ

Când și ce ar trebui să mânânci atunci când faci sport? Iată câteva reguli care te ajută să mânânci mai sănătos pentru a beneficia la maximum de exercițiile fizice