Desi majoritatea femeilor stiu ce prespune o ingrijire corecta a pielii, cum pot preveni ridurile si efectele negative ale razelor UV, exista si alte lucruri despre piele, mai putin cunoscute.
Aspectul si textura pielii pot semnala anumite afectiuni
Uneori, o schimbare a aspectului sau texturii pielii poate insemna o modificare a starii generale de sanatate. Spre exemplu, “ hormonii care sunt produsi de glanda tiroida sunt direct resposabili de grasimile naturale care protejeaza tenul si parul”, potrivit doctorului Brooke Jackson, director la un centru de wellness din Chicago.
In cazul unei persoane ce sufera de hipertiroidism (boala endocrina care se datoreaza secretiei excesive a hormonilor tiroidieni si care se manifesta prin cresterea glandei endocrine), stratul de piele se poate ingrosa si pielea poate deveni prea moale. Pe de alta parte, o persoana cu hipotiroidism (afectiune caracterizata prin reducerea secretiei tiroide) poate acuza o piele foarte uscata si ingrosata in zona palmelor si talpilor.
Vergeturile pot fi prevenite (pana la un punct)
Cresterea sau scaderea brusca in greutate si sarcina se numara printre cele mai comune cauze care duc la aparitia vergeturilor. Cu toate astea, ele pot fi combatute in fazele preliminare, cand colagenul si elastina sunt usor afectate.
Melanoamele nu sunt intotdeauna colorate
Petele maligne nu sunt intotdeauna usor de descoperit. Desi, in general, alunitele inchise la culoare pot fi cele care duc la aparitia cancerului de piele, uneori melanoamele pot fi rosii, violet, pot avea culoarea pielii sau pot fi chiar albe. Pe langa culoarea alunitei, trebuie sa se acorde atentie formei, daca se mareste sau daca provoaca mancarimi. In toate aceste situatii, persoana in cauza trebuie sa mearga neaparat la un control de specialitate. Doar atunci dermatologul poate stabili daca este vorba de un melanom sau nu.