Dieta mediteraneană – O dietă cu beneficii pentru sănătate. Are grijă de inima ta și te ajută să slăbești sănătos

peste

Dieta mediteraneana a inceput sa fie cunoscuta dupa ce s-a constatat statistic ca locuitorii tarilor vecine Marii Mediteraneene au o frecventa a bolilor cardiovasculare scazuta si una din sperantele de viata cele mai lungi din lume. Mai tarziu, s-a demonstrat ca acest tip de alimentatie- bogata in peste, fructe, legume proaspete si o anumita cantitate de ulei de masline- reuseste sa previna hipercolesterolemia si chiar sa scada nivelul de colesterol, prevenind astfel ateroscleroza si accidentele vasculare.

Delicioasa si naturala

Principala caracteristica a dietei este varietatea, daca ne ghidam dupa consumul de legume, fructe, cereale si derivate integrale, legume, fructe uscate si seminte. In plus, dieta este scazuta in grasimi saturate hidrogenate (margarina si alte produse industrializate) si saraca in grasimi benefice de origine vegetala.

Principii alimentare :

  • Dieta abunda in alimente de origine vegetala : fructe uscate, fructe, verdeturi, paine, cereale, legume si cartofi ;
  • Este bogata in alimente proaspete, de preferinta in stare naturala ;
  • Foloseste uleiul de masline ca grasime principala ;
  • Propice pentru consumul zilnic si moderat de branzeturi si iaurturi ;
  • La fel de moderat este consumul de peste, carne de pasare si oua ;
  • Se opteaza pentru fructele proaspete in loc de dulciuri ;
  • Consum sarac in carnuri rosii ;
  • Consum moderat de vin colorat;
  • Recomanda activitatea fizica zilnica ;
  • Piramida dietei are 5 trepte : la baza se afla cerealele si cartofii ; treapta 1 :verdeturi, legume si fructe uscate ; treapta 2 : ulei de masline ; treapta 3 : iaurt si vin ; treapta 4 : peste, pasare, oua si dulciuri ; treapta 5 : carnuri rosii

Importanta alimentatiei mediteraneene

 Maslinele si uleiul de masline

Sunt esentiale pentru reglarea tensiunii arteriale, prin sustinerea acizilor lor grasi. Uleiul de masline virgin aduce mai multi compusi cu proprietati beneficie (polifenoli) decat uleiul de masline comun. Pe de alta parte, fructele de avocado si maslinele sunt bogate in grasimi, fapt pentru care consumul lor trebuie moderat.

 

Vinul si strugurii

Contin antioxidanti si flavonoizi : unul dintre cei mai cunoscuti este resveratrolul, o substanta care protejeaza functionarea celulelor, inima si arterelor. Aceste substante protectoare se gasesc, in special, in strugurii negri si parte din puterea lor este transferata vinului, cu toate ca este ideal sa fie luate din fructe.

 

Zarzavaturile si fructele

Consumarea zilnica de zarzavaturi si fructe- crude sau gatite- este benefica pentru nenumarate boli, datorita cantitatii de antioxidanti, vitamina C si alte substante chimice de origine vegetala pe care le contin. Sunt deosebit de importante pentru combaterea obezitatii si prevenirea cancerului.

 

Cerealele integrale si legumele

Acest grup de alimente protejeaza impotriva unei serii de boli cronice, cum ar fi constipatia, colesterolul ridicat si diabetul. Partea cerealelor care concentreaza cea mai mare cantitate de substante hranitoare protectoare, precum fibrele si antioxidantii, sunt taratele, cu conditia sa aiba coaja intacta, si germenii de grau.

 

Fructele uscate si semintele

Nucile, migdalele, alunele, arahidele, castanele si fisticul, precum si semintele de canepa, susan si floarea soarelui, pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, au si un continut crescut de vitamina E, sunt bogate in grasimi si fitochimicale, ceea ce le recomanda ca scut impotriva diferitelor boli. Consumate cu moderatie, nu pun in pericol silueta.

 

Pestele si fructele de mare

Produsele marine aduc proteine de foarte buna calitate. Dintre calitatile lor se poate mentiona ca maresc capacitatrea de aparare, amelioreaza circulatia, reduc procesele inflamatorii si coboara nivelul colesterolului sanguin.  Pentru sanatatea organismului, cat si pentru o silueta de vis, se recomanda cel putin o masa care sa contina peste sau fructe de mare, pe saptamana.

 

Lactatele

Stilul mediteranean include si lactatele, din care se remarca branzeturile si iaurturile, iar in mai mica proportie, laptele. Ele ofera proteine de calitate excelenta, grasimi saturate si colesterol ; de aceea este bine sa optam pentru degresarea lor, partiala sau totala, evitandu-le pe cele integrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pâinea care slăbește – Rețetă de pâine dietetică, 100% naturală, foarte simplă de făcut

digestie

O DIGESTIE UȘOARĂ – Este CALEA catre SILUETĂ PERFECTĂ