Dieta Dukan – O dietă cu care poți da jos 10 kilograme imediat! Iată cum se ține

dieta dukan

La sfarsitul anului trecut, am fost intr-o mica vacanta in Franta. Cat timp am stat acolo, am analizat peisajul de nutritie si sanatate naturala. Un termen ce continua sa apara in calatoriile noastre era “dieta Dukan”. Conform copertei cartii cu acelasi nume, aceasta abordare dietetica nu ofera nimic mai putin decat “adevaratul motiv pentru care francezii raman slabi”.

Dieta Dukan a ajuns acum pana in Canada si in Statele Unite ale Americii. A fost putin modificata pentru a se adapta diferentelor culturale si a devenit urmatoarea dieta importanta. Intrebarea adevarata  este: ar trebui sa adopti principiile regasite intre paginile acestui ghid de slabit?

Cum a aparut dieta Dukan?

In ultimii ani si mai precis din anul 2000 pana astazi, de cand a fost publicata cartea “ Je ne sais pas maigrir” si anume “ Nu stiu sa slabesc”, scris de catre Pierre Dukan, dieta Dukan a devenit unul dintre cele mai indragite forme de a scapa de kilogramele in plus.

Acesta anual este urmat de catre zeci de femei, care doresc sa scape de surplusul de greutate, urmarind exemplul oferit de catre actrite, care reusesc sa slabeasca intr-un mod vizibil si de durata, pentru un timp indelungat. Asemenea fiecarui lucru si dieta Dukan are atat avantaje, cat si dezavantaje, pe care trebuie sa le stiti, inainte de a incepe o dieta.

Desi este noua in America de Nord, dieta Dukan a existat sub o forma sau alta mai bine de 30 de ani. Exista multe presupuneri si controverse in privinta acestei diete. In loc sa adunam la un loc diferite pareri despre aceasta dieta, cel mai bine este sa mergem direct la sursa, doctorul Pierre Dukan.

Aici sunt cateva citate ale doctorului Dukan despre pierderea in greutate:

-” Cand eram un doctor tanar in 1975, unul din pacientii mei m-a rugat sa il ajut sa piarda in greutate. A spus o propozitie care avea sa imi schimbe viata: “O sa fac tot c vrei, cu o singura exceptie: nu o sa renunt la carne.” Am zis: “Bine, o sa mananci numai carne slaba, bei multa apa si te intorci la mine peste 5 zile.” A facut-o – si a pierdut aproape 5,5kg intre timp. Acesta a fost doar inceputul.”

-” …este foarte buna pentru oamenii care au mai incercat sa tina dieta, dar fara succes. Este compusa din 4 faze: doua faze pentru pierderea in greutate si altele doua pentru stabilizarea greutatii. Folosesc 100 de alimente: 72 dintre ele sunt bogate in proteine, dar nu sunt grase deloc, si 28 dintre ele sunt legume.”

-” In timpul celei de-a treia faze, adaugi 2 felii de paine integrala, o portie de fructe si una de branza, impreuna cu doua portii de carbohidrati. Ai doua mese de celebrare in fiecare saptamana. Poti manca ce vrei – dar numai o singura portie.”

-” Faza a 4a este cheia catre succes si nu este deloc negociabila. Poti manca ce vrei, dar trebuie sa urmezi aceste reguli simple: o data la fiecare 7 zile, trebuie sa te intorci la faza 1 si sa consumi doar alimente bogate in proteine. Trebuie sa mergi pe jos 20 de minute in fiecare zi, nu ai voie sa folosesti liftul si trebuie sa mananci trei linguri de tarate de ovaz in fiecare zi.”

Daca ai intrebari in legatura cu fazele 1 si 2, aici ai o prezentare completa a fazelor dietei Dukan, conform siteului doctorului Dukan. Prima faza este de atac si iti permite sa mananci intre 67 si 72 de alimente bogate in proteine, impreuna cu produse lactate degresate si gelatina fara zahar. Cafea, ceai, condimente si inlocuitorii de zahar sun permise. Durata acestei perioade extrem de restrictive este cuprinsa intre 2 si 10 zile.

sandvis dieta dukan

Faza a 2a este faza de croaziera . In aceasta faza o sa aiba loc cea mai mare parte a pierderii in greutate.  Participantii raman in aceasta faza pana ajung la greutatea dorita, avand voie sa consume si unele legume.

Unii nutritionisti si jurnalisti au asemanat dieta Dukan cu dieta Atkins. Acesta e un exemplu de jurnalism facut prost, dupa parerea mea. Ambele tabere, Atkins si Dukan, incearca sa se diferentieze una de cealalta.

Principalele diferente intre Dieta Dukan si Atkins:

  • dieta Dukan restrictioneaza aprotul de grasimi si se bazeaza pe o  lista limitata de alimente permise;
  • programul Atkins iti sugereaza sa numeri caloriile- ceea ce nu se intampla si in cazul dietei Dukan;
  • dieta Atkins are o lista lunga de mancaruri rafinate si suplimente pe care le poti folosi ca parte a acestui stil de viata recomandat;
  • dieta Dukan nu are probe stiintifice care sa ii sustina eficienta si siguranta. Daca cauti publicatii stiintifice despre dieta Dukan, nu o sa gasesti nici un rezultat. Daca cauti “dieta Atkins” intr-o baza de date despre literatura medicala, o sa gasesti aproximativ 700 de articole.

Sa zici ca dieta Dukan este “varianta franceza a dietei Atkins” este pur si simplu ridicol. In primul rand, dieta Dukan nu seamana cu nici o paradigma franceza traditionala despre mancare. In al doilea rand, nici o cercetare stiintifica care sustine dieta Atkins sau alta dieta cu un aport scazut de carbohidrati nu poate si nu ar trebui sa fie folosita pentru a sustine dieta Dukan. Cele mai multe diete cu aport scazut de carbohidrati nu sustin un aport ridicat de proteine si cu siguranta nu sustin un aport scazut de grasimi.

Asadar, noile studii care arata ca dietele cu restrictii in privinta aportului de carbohidrati au efecte benefice in tratarea epilepsiei, imbunatatesc sanatatea cardiovasculara, reduc depunerile de grasime din ficat si promoveaza pierderea in greutate nu pot fi folosite pentru a sustine dieta Dukan.

Ce mai spune dr Dukan?

Doctorul Pierre Dukan a sustinut ca taratele de ovaz sunt o componenta esentiala a filozofiei sale despre diete. Conform spuselor sale, taratele de ovaz au  cateva calitati diferite, inclusiv abilitatea de a scadea colesterolul si promovarea pierderii in greutate prin scaderea glicemiei senzatia de satietate. Aceste lucruri sunt, in mare parte, adevarate. Totusi, problema pe care o am cu dragostea lui fata  de taratele de ovaz este ca literatura stiintifica nu sustine ca acestea ar fi cumva superioare fata de alte surse obisnuite de fibre. Alte surse de fibre, inclusiv fulgii de cocos, semintele de in, guma de guar au efecte la fel de bune si uneori sunt mai eficiente.

Acest lucru e adevarat atat despre controlul apetitului, cat si al colesterolului. Ideea de vaza este ca taratele de ovaz nu sunt magice. De fapt, unele studii arata ca pacientii care primesc tarate de ovaz nu primesc beneficii semnificative pentru sanatate – in special cand nu sunt folosite cantitati mari. Acest lucru este foarte important, pentru ca dieta Dukan necesita o cantitate mica de tarate de ovaz- mai putin de 5 grame pe zi.

Tarata de ovaz si Dieta Dukan

Cred ca informatiile de mai sus despre promovarea taratelor de ovaz de catre doctorul Dukan spun totul. De ce cineva ar promova astfel o singura componenta a dietei? Aici e explicatia: ovazul este un aliment respectat datorita perceptiei oamenilor. De asemenea, doctorul Dukan isi pregateste audienta pentru lansarea produsului sau “unic” din tarate de ovaz, care urmeaza a fi vandut in magazinele sale si pe websiteul sau. Acesta nu e un stil de viata care sa aiba o fundatie solida pe care sa se bazeze.

Cele patru etape a dietei Dukan

Dieta Dukan, este alcatuita din patru etape. Prima etapa trebuie sa aiba o durabilitate aproximativa de doua saptamani si a primit denumirea de “faza de atac”, deoarece este perioada in care veti ataca surplusul de greutate si veti consuma numai proteine. In etapa a doua, cunoscuta sub denumirea de “faza de croaziera”, aveti voie ca in unele zi sa introduceti in organism si cateva legume, insa numai alaturi de alimente care contin proteine. In aceasta parte a dietei, veti consuma proteine sau proteine cu carbohidrati.

etrapele-dietei-dukan

Etapa a treia si anume “etapa de consolidare” este extrem de indragita, deoarece in aceasta perioada deja kilogramele in plus au disparut, insa organismul este extrem de vulnerabil. Puteti sa va consolidati cu alimente delicioase si fructe apetisante, insa mare atentie la cantitati, deoarece in caz contrar veti putea sa va ingrasati mai mult decat ati fost.

Ultima etapa a dietei este “etapa de stabilizare” cu ajutorul caruia veti putea mentine silueta supla pentru un timp indelungat, astfel veti avea o silueta supla si de invidiat, alaturi de o viata sanatoasa, deoarece nu va trebui sa faceti fata, bolilor cauzate de obezitate.

Ce presupun cele 4 faze ale dietei Dukan?

Dieta Dukan ofera nu numai o modalitate de a pierde kilogramele, ci si de a impiedica punerea greutatii la loc pentru tot restul vietii. Intemeietorul dietei, Pierre Dukan te ajuta sa slabesti in 4 etape, pe care trebuie sa le urmezi cu exactitate.

1. Etapa de atac a dietei Dukan

Aceasta etapa presupune prima batalie impotriva kilogramelor in plus. In aceasta faza se vor consuma doar proteine. Doctorul Dukan subliniaza faptul ca proteinele sunt singurul nutrient vital fara de care nu putem trai. Organele animale sunt destul de bogate in proteine si nu au multe grasimi sau lipide, cu exceptia ficatului care are o doza mica de zahar. Puiul, fata de gasca si rata, este foarte bogat in proteine si nu are multe grasimi, mai ales daca optezi pentru piept de pui. Pestele, in special pestele alb este extrem de slab in grasimi: somonul, codul si merluciu sunt o mina de proteine. De asemenea, si oul este o sursa excelenta de proteine (este de preferat sa se consume doar albusul, din cauza faptului ca galbenusul este plin de lipide si colesterol).

2. Dieta Dukan – Etapa de croaziera

Perioada de croaziera consta in alternarea regimului bazat pe consumul de proteine cu zilele in care se pot consuma si legume. Ritmul de alternare intre regimul de proteine + legume si cel bazat doar pe consumul de proteine nu este fix, ci depinde de la caz la caz. La inceputul practicii sale, Doctorul Dukan a recomandat alternarea din 5 in 5 zile: adica 5 zile de proteine + legume urmate de 5 zile doar de proteine.

3. Etapa de consolidare din dieta Dukan

Este cea mai vulnerabila perioada a dietei Dukan, pentru ca in aceste zile organismul are tendinta de a pune la loc kilogramele pierdute destul de usor. Etapa de consolidare dureaza fix 10 zile. In aceste zile ai voie sa consumi proteine si legume (oricand, in orice cantitati, fara a alterna intre ele) ;  o portie de fructe pe zi (dar nu seara), cu exceptia urmatoarelor : banane, struguri, cirese si fructe seci (nuci, alune, arahide sau fistic) care nu sunt permise inca ; doua felii de painte integrala de grau ; o portie de branza pe zi (aprox 40 de grame) ; alimente amilacee (paste-220 gr, cuscus, mamaliga, orez si cartofi)

4. Etapa de stabilizare definitiva

Perioada de stabilizare se bazeaza pe 3 masuri simple :

  • O zi pe saptamana, joia, va fi pentru tot restul vietii o zi de atac. Adica in acea zi veti manca doar proteine exact ca si in perioada de atac;
  • Abandonarea ascensoarelor in favoarea mersului pe scari;
  • 3 linguri de tarate de ovaz pe zi (vom discuta acest aliment mai tarziu in detaliu).

Slăbeşte bine înainte de orice!

Dieta Dukan ne invata ca sa slăbeşti bine nu este sinonim cu să slăbeşti repede sau să slăbeşti mult. Să slăbeşti bine înseamnă:

  • să pierzi grăsime şi nu muşchi;
  • să scazi în greutate ameliorându-ţi sănătatea;
  • să nu pui la loc kilogramele pierdute.

Să pierzi 40 kg (dacă ai nevoie cu adevărat să le pierzi) cu dieta Dukan nu e mai dur sau mai complicat decât să pierzi 10. Durează doar mai mult timp!

Când acceptăm să ne ocupăm de un pacient care vrea să scadă în greutate, îi explicăm că ritmul lui va fi al nostru. Nu impunem niciodată cutare sau cutare program dietetic pentru a căuta un rezultat spectaculos.

obiectivul-si-motivatia-dietei-dukan

Invers, s-a demonstrat că scăzutul în greutate mai rapid la începutul unui regim este un factor major de motivaţie (şi deci de reuşită) pe termen scurt, dar şi pe termen mediu. în realitate, per­soanele care slăbesc mai repede la început şi care-şi schimbă mai rapid obiceiurile au mai multe şanse să-şi atingă obiectivele şi mai ales să-şi menţină în mod corect greutatea pierdută.

Prioritatea noastră este aşadar să ne ajutăm pacientul să „slăbească bine“, dar şi să-l ghidăm pentru a-şi putea găsi cel mai bun program dietetic pentru el. Şi dacă este motivat pentru a ţine un regim mai strict, îl urmăm în alegerea lui, fără un motiv medi­cal anume, căci este poate cea mai bună soluţie pentru ca el să-şi atingă scopul.

Primul obiectiv: reducerea tuturor glucidelor

Știi deja: principalul tău adversar, dacă ai tendinţa să iei în greutate, va fi insulina. Insulina antrenează stocarea caloriilor în adipocitele tale şi favorizează gustările care implică ciugulit şi excese calorice. Şi cercul vicios este anclanşat. Zaharurile sunt cele care antrenează secreţia de insulină. Dacă proteinele şi anumite lipide sunt indispensabile sănătăţii, zaharurile nu aduc decât calorii şi pot fi reduse aşadar fără riscuri pentru sănătate.

Atunci când vorbim despre reducerea zaharurilor, este vorba despre toate zaharurile, atât cele rapide, cât şi cele lente. Adică toate alimentele care au un gust dulce, dar şi toate feculentele, începând cu pâinea al cărei rol în problemele de greutate este adesea subestimat.

Reducerea importantă a glucidelor, a tuturor glucidelor, va fi aşadar primul obiectiv pentru a scădea în greutate.

Al doilea obiectiv: consumarea unei proteine o dată la patru ore

Dacă reducem glucidele, ce-o să mâncăm in dieta Dukan? Legume şi crudităţi, desigur, care au foarte puţine calorii, dar care nu hrănesc suficient. Şi apoi? Grăsimile, foarte calorice, trebuie limitate. Ce mai rămâne aşadar?

Al doilea obiectiv va fi optimizarea consumului de proteine. Este vorba de a optimiza şi nu de a mânca fără măsură, căci scopul este să absorbi cantitatea de proteine necesară şi optimală pentru sănătatea ta şi pentru a-ţi controla foamea.

Marja este, în ciuda a tot, adesea mare între consumul spontan al numeroaselor persoane şi nevoile reale ale organismului lor. Atunci când construim un program dietetic personalizat, suntem adesea determinaţi să-i cerem pacientului să consume de două şi chiar de trei ori mai multe proteine decât mănâncă în mod obişnuit.

De ce să optimizăm proteinele si de ce se pune atat de mult accent pe asta in dieta Dukan?

  • Pentru că proteinele sunt alimentele care dau cel mai bun efect de saţietate.
  • Pentru a-ţi hrăni muşchii şi pentru a-ţi permite să pierzi în principal grăsime.
  • Pentru a-ţi hrăni şi celelalte organe precum pielea (să eviţi să se întindă prea mult) şi creierul (efect psihostimulant al pro­teinelor).

Să consumi mai multe proteine, da, dar nu orice aliment pro­teic! dieta Dukan este bazata pe proteine! Unele alimente proteice au aport de proteine, dar şi de prea multe grăsimi rele şi prea multe calorii (antricot şi altă carne grasă). Va trebui aşadar să-ţi alegi bine alimentele proteice dacă vizezi o pierdere în greutate.

Motivația pentru slăbire in dieta DUkan

Ți s-a întâmplat adesea în viața ta să ai multă energie pentru a concretiza un proiect la care ţineai: de exemplu atunci când voiai să obţii o diplomă corespunzătoare unuia dintre visele tale de adolescent, sau să înveţi rapid o nouă limbă vie pentru că tocmai ai fost numit într-o funcţie într-o ţară străină, ori să schimbi o cameră din casă pentru a-i modifica decoraţiunile sau funcţia… Ce hotărâre ai avut atunci! Niciun obstacol n-ar fi putut să te abată de la obiectivul tău.

Invers, atunci când ţi se impunea ceva ce ţi se părea nejustificat, atunci când n-aveai o conştiinţă clară a ceea ce-ţi putea aduce o răsturnare a obiceiurilor tale, nu mai aveai deloc curajul să începi lucrul respectiv… Această forţă care te anima în primul caz şi care te împiedica în al doilea se numeşte motivaţie.

Ce este motivaţia sa slabesti cu dieta Dukan?

Dicţionarul ne informează în următorii termeni: motivaţia este „ansamblul forţelor care împing un individ să demareze, să pună în practică şi să continue un demers specific de schimbare purtător de sens pentru el“. Să vedem împreună ce înseamnă asta, căci fiecare cuvânt este important.

  • Ansamblul forţelor: există aşadar o noţiune de energie, de dinamism, de mişcare facilitată de un suflu care împinge înainte şi ajută la avansare. Aceste forţe sunt aşadar necesare şi preţioase, şi vei avea tot interesul să le susciţi şi să le întreţii…
  • A demara: trebuie să începi prin a face primul pas înainte de a realiza ocolul Pământului! Acest prim pas este fructul unui „declic“. Uneori este vorba chiar de o „ghiftuială“, care ne face să spunem: „Ajunge! Acum nu mai pot: lucrurile trebuie să se schimbe!“ Acest stadiu este naşterea motivaţiei, şi, în această calitate, ea implică o oarecare suferinţă. Este un salt în necunoscut: părăsesc o stare care nu-mi mai convine, care nu mai este adaptată… dar nu ştiu încă foarte bine ce-mi rezervă viitorul, nici la ce să mă aştept…
  • A pune în practică: aici simţim că proiectul prinde formă şi dobândeşte mai multă maturitate, mai multă structură.
  • A continua: această noţiune este fundamentală, căci nimic măreţ şi durabil nu se construieşte fără perseverenţă. Să-mi înscriu demersul în durată, adaptându-mi proiectul pe măsura progresului său va fi gajul obligatoriu al succesului final.
  • Demers specific: nu schimbăm totul în acelaşi timp! Alegem, triem, discernem, ierarhizăm priorităţile…
  • Purtător de sens: această forţă este individuală, şi-şi găseşte originea în aspiraţiile intime ale fiecăruia. Nu voi face bine şi durabil ceva decât dacă am ales personal să fac lucrul respectiv şi acesta este important pentru mine. Trebuie înţeles cuvântul sens în ambele „sensuri“ ale termenului: semnificaţie şi direcţie. Voi ajunge mai uşor undeva dacă ştiu unde vreau să merg şi de ce! Să ne amintim faimoasa maximă grecească: „Nu există vânt prielnic pentru cel care nu-şi cunoaşte portul!“

Să aplicăm această definiţie demersului tău de slăbit cu dieta Dukan.

  • Pentru a fi mai uşor, trebuie să fie animat de o motivaţie puternică, conştientă şi întreţinută, care te va împinge să faci alegerile alimentare potrivite.
  • La „demarare“, un sentiment de „ghiftuială“ joacă adesea rolul declicului: la un moment dat realizezi că: „nu se mai poate continua aşa!“ Acest impuls te-a determinat, de exemplu, să cumperi vizitezi acest site sau să consulţi un medic ce practică această metodă de tratare globală a slăbitului.
  • Ca s-o pui în practică, vei avea nevoie să iei decizii, să-ţi modifici cumpărăturile alimentare, să renunţi la anumite comportamente care antrenează o îngrăşare, păstrând în minte ce este cel mai important pentru tine: să slăbeşti şi să te simţi bine în pielea ta!
  • Pentru a o păstra şi pentru a o duce la bun sfârşit, va trebui să perseverezi şi să-ţi „hrăneşti“ în mod regulat motivaţia: într-adevăr, ai înţeles că era vorba despre o marfa fragilă şi că ar fi bine să refaci provizia pe măsură ce o vei utiliza. Vom învăţa s-o facem pe parcursul acestei lucrări.
  • Vei avansa pas cu pas, ghidat de aceste sfaturi.
  • O vei face pentru tine… şi nu pentru a-i face plăcere cardi-ologului sau jumătăţii tale!

Şi vei stabili în mod regulat obiective auto-concordante. Acest termen înseamnă că scopurile tale:

  • vor fi alese de tine;
  • vor avea o semnificaţie pentru tine;
  • vor avea obiectivul de a te servi pe tine (şi nu de a „epata galeria“ sau de a mulţumi pe altcineva în afară de tine…)

Avantajele dietei Dukan

Cu ajutorul dietei si a celor patru etape pe care le contine, puteti sa slabiti in doua saptamani, pana la 10 kilograme. Urmarind pas cu pas toate indicatiile, puteti sa slabiti si pana la un kilogram pe zi, ceea ce pentru multe femei este doar un vis. Datorita faptului ca vor disparea kilogramele, puteti sa slabiti si sa preveniti obezitatea, care este factorul principal datorita caruia apar mai multe boli, precum probleme de colesterol, diabetul sau stopul cardiac.

avatanejele-dietei-dukan

Dieta Dukan a fost gandita pentru un timp lung, astfel acesta poate fi adoptat si ca un stil de viata. Necesar este de stiut insa, ca se bazeaza pe proteine, eliminand carbohidratii, care insa sunt necesari pentru organism, insa poate oferii o adevarata satisfactie pentru persoanele care doresc sa evite consumul de legume si fructe.

Pentru ca este compus din alimente pe care le folosim zilnic, este usor pentru fiecare persoana de urmat, astfel nu va cauza probleme si nici nu va afecta bugetul. Cu ajutorul dietei Dukan insa, in faza a treia, cand ati reusit sa slabiti, va veti putea de asemenea sa va recompensati, deoarece in aceasta etapa cu limita, dar puteti sa mancati aproape orice.

Dezavantaje dieta Dukan

Dupa cum era amintit in randurile de mai sus si dieta Dukan are anumite dezavantaje, printre care se enumera aparitia somnolentei si al oboselii, lipsa de putere in unele cazuri, cresterea nivelului de colesterol, fapt ce se datoreaza lipsei de fructe si legume si schimbarile de dispozitie. Pe timpul dietei este indicat sa administrati un supliment nutritiv, din care puteti oferii organismului nutrientii pe care le luati prin folosirea restrictiva a produselor cu proteine.

Cele trei secrete ale reuşitei cand incepi dieta Dukan sau alte diete de slabit

  1. De ce ai o problemă cu greutatea?

Această primă întrebare se referă la factorii susceptibili să-ţi explice suprasarcina actuală. Ai reuşit să identifici câţiva dintre aceştia: prea multe mese, orare dezordonate de masă, gustări incontrolabile, tendinţă de „compensare“ a unui stres prost gestionat? Primul secret al reuşitei in dieta Dukan este să defineşti problema şi să discerni care este partea ta de responsabilitate în geneza acestei probleme.

  1. De ce vrei să slăbeşti acum?

A doua chestiune priveşte declicul care a dat primul impuls al demersului tău. Adesea, este vorba despre exprimarea unei suferinţe: „Nu mai suport… Mă doare spatele sau genunchii… Mi-e frică să nu devin diabetic la fel ca mama… Doctorul mi-a spus că ar trebui să tin dieta Dukan, fiindcă am colesterol…“

Dar uneori ai deja o idee precisă despre ceea ce vrei să obţii pierzând aceste kilograme care te încurcă: „Vreau să încap din nou în hainele mele preferate, să joc din nou tenis cu copiii mei, să fiu din nou mândră de silueta mea…“

Bravo! Eşti în posesia celui de-al doilea secret al reuşitei: o motivaţie personală şi pozitivă!

Care-ţi sunt aşteptările?

A treia întrebare te face să te gândeşti la dorinţele tale: „Este adevărat… în fond, de ce este important pentru mine să slăbesc cu dieta Dukan? Care este cadoul pe care vreau să mi-l fac şi sunt gata să-l fac ca să-l obţin? Cum îmi imaginez programul meu? De ce fel de susţineri mă voi înconjura (prieten, soţ, consilier, medic specializat în tratarea globală a slăbitului?)“ Al treilea secret al reuşitei este să ai o idee clară despre ceea ce vrei şi să-ţi oferi mijloacele necesare pentru asta. Reciteşte-ţi răspunsurile şi precizează-le la nevoie…

asteptari-de-la-dieta-dukan

Emoţiile care frânează: tristeţe, furie, frică

Tristeţe

Eşti ataşat de unele dintre obiceiurile tale, micul aperitiv al serii sau al weekendului, desertul pentru a termina cu un gust dulce, pâinea înmuiată în sos…? Well, chiar daca tii dieta Dukan este dificil pentru tine să ţii doliu după aceste mici plăceri? Desigur, orice alegere cere o renunţare. Aminteşte-ţi: este unul dintre principiile de bază ale schimbării. Este fără îndoială un pic trist să te lipseşti de o plăcere obişnuită, dar nu e încă mai dezolant să te privezi de plăcerea de a-ţi atinge obiectivul: să te simţi în largul tău în hainele tale, să-ţi regăseşti uşurinţa în gesturi, să te simţi bine în pielea ta?

Furie

Resimţi puţină nedreptate fiindcă „trebuie“ să acorzi atenţie la ceea ce mănânci pe când cea mai bună prietenă a ta mănâncă cât patru fără nici o consecinţă pentru greutatea ei (pentru moment!)? Agasare în faţa neînţelegerii anturajului tău care-ţi „sabotează“ bucuros eforturile atunci cand incerci sa tii dieta Dukan? Resentiment în a înţelege că va fi necesar să te ocupi de tine dacă vrei rezultate, căci soluţia nu este nici magică, nici în afara ta?

Aceste prime mişcări de furie sunt legitime, căci este adevărat că ar fi mai comod să nu ai niciun efort personal de făcut pentru a rămâne slab, dar fiecare cu metabolismul său!

Ar fi şi mai frumos să poţi conta pe înţelegerea activă a anturajului tău imediat… şi fără îndoială minunat să ai un „truc“ infailibil şi instantaneu care ţi-ar rezolva problemele în locul tău… Dar aşa stau lucrurile în realitate?

Să luăm un exemplu: este în mod clar nedrept ca elevii unei clase să nu fie toţi dotaţi în egală măsură pentru matematică sau ortografie… dar ce i-ai spune copilului tău care doreşte să obţină rezultate bune şi care, pentru a face asta, are nevoie să petreacă mai mult timp făcându-şi lecţiile decât colegul lui care „prinde“ mai repede? Esenţialul nu este să ne oferim mijloacele de a reuşi acceptându-ne dificultăţile la fel ca şi resursele noastre?

Frică

Eşti cuprins în mod secret de frici? Teama de a nu reuşi să slăbeşti cu dieta Dukan, de a nu reuşi să te menţii? Frica paradoxală de a reuşi să slăbeşti, ca şi cum kilogramele tale te protejau de ceva? Teamă ca asta să nu fie prea dur, prea scump, prea complicat în raport cu anturajul tău?

Este extrem de important pentru ca tu să identifici încă de la plecare gândurile secrete şi insidioase care te fac să rişti să nu reuşeşti. Ele sunt surse de emoţii negative şi deci de demotivare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fitness-slabire

Te ajută exercițiile de fitness să slăbești? Iată CE TREBUIE să FACI

shakeuri-de-slabit

Shake-urile DIETETICE – O metodă INGENIOASĂ prin care POȚI SCĂPA RAPID de kilogramele în plus