Femeile in varsta ale caror diete includ prea putin calciu si prea putina apa – sau prea multa sare – prezinta un risc ridicat de a dezvolta pietre la rinichi, potrivit unui studiu publicat de curând in Statele Unite.
Pietrele la rinichi apar atunci când urina contine mai multe substante capabile sa cristalizeze – calciu, acid uric si un compus numit oxalat – decât cantitatea maxima din aceste substante ce poate fi diluata de fluidele din corp.
Cercetatorii au descoperit ca, in cazul a peste 78.000 de femei americane cu varstele cuprinse in intervalul 50-70 de ani, riscul de aparitie a calculilor renali a scazut atunci când consumul de calciu si de apa a crescut. Pe de alta parte, acelasi risc a crescut odata cu cresterea consumului de sare.
Pentru femeile care primeau cele mai mari cantitati zilnice de calciu, riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi a fost cu 28% mai mic, in comparatie cu femeile care primeau cele mai mici cantitati de calciu in dieta zilnica. In medie, femeile primeau circa 800 de miligrame de calciu pe zi. De asemenea, femeile care primeau cele mai multe fluide prezentau un risc de calculi renali cu 20% mai scazut, in comparatie cu femeile care primeau cele mai mici cantitati de lichide intr-o zi. Consumul mediu de lichide a fost de 1,5 litri pe zi.
Pe de alta parte, mai mult sodiu inseamna un risc mai mare. Femeile care primeau cele mai mari cantitati de sare in dieta prezentau un risc de calculi renali cu 61% mai mare in comparatie cu femeile care primeau cele mai mici cantitati de sodiu.
Cele mai mari surse de sodiu din alimentatia publica sunt alimentele de tip fast-food, carnea procesata si alimentele din conserve.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 78.293 de femei americane, a caror stare de sanatate a fost monitorizata timp de opt ani. In aceasta perioada, 2,5% dintre ele – una din 40 – au fost diagnosticate in premiera cu pietre la rinichi.
Foto credit: femina.rol.ro