Dieta cu orez – sanatate si silueta armonioasa

Dietele pe baza de orez sunt deja foarte cunoscute in randul celor care au probleme cu greutatea. Nu degeaba este una din cele mai consumate cereale din intreaga lume. Asiaticii consuma orez pentru proprietatile benefice pe care le are asupra organismului.

Dietele cu orez – de ce sunt eficiente?

In primul rand, orezul este singura dintre cereale care poate creste pe sol mai putin fertilizat. O cana de orez gatit iti aduce un aport de 5 gr de proteine, necesarul zilnic pentru un organism care functioneaza corect. Daca restul alimentelor pe care le consumi sunt variate si sanatoase, e de ajuns sa mananci echivalentul unei cani de orez pe zi pentru a-ti asigura proteinele necesare.

Bogat in carbohidrati, orezul este un aliment usor digerabil, care previne bolile de nutritie. Copiii asiatici, spre deosebire de cei americani, nu sufera de astfel de afectiuni.

Majoritatea energiei pe care o asigura orezul provine din carbohidrati, dar si din grasimi si proteine. Aportul proteic al orezului este cel mai mare dintre toate cerealele.

Beneficiile orezului

Toate aceste proprietati fac din orez un bun aliat al persoanelor care doresc sa slabeasca. Neavand un continut ridicat de grasimi, ajuta la reglarea tensiunii si a nivelului de lipide din grasime. Dieta cu orez a fost conceputa de Walter Kempner, de la Universitatea de Duke, departamentul de medicina.

O dieta bazata pe aceste cereale presupune consumul de orez, fructe si legume, in asa fel incat aportul de grasimi al organismului sa fie asigurat numai prin alimentul de baza al dietei. Efectul principal este scaderea colesterolului.

Dieta cu orez

Sunt multe variatii ale acesteia, dar dieta de baza consta intr-un program de 7 zile, in care ai voie, de fapt, sa consumi mai multe alimente, in afara orezului.

In prima zi, toate cele trei mese vor fi compuse din 2 alimente cu amidon si 2 fructe.
Zilele 2-7 au urmatorul program: la micul dejun se va manca 1 produs cu amidon, 1 produs lactat degresat si un fruct. Pranzul si cina vor fi alcatuite din 3 produse cu amidon, 3 legume si 1 fruct.
Ca exemplu, din produsele cu amidon poti alege o felie de paine, o treime de cana de orez gatit sau jumatate de cana de paste. Poti manca jumatate de banana sau un fruct de marime medie. Din categoria legumelor, poti sa mananci o cana de legume crude sau jumatate de cana de legume gatite. Din lactate poti consuma 1 cana de lapte, una de iaurt sau jumatate de cana de branza cottage.

Dieta cu orez presupune reducerea la 0 a consumului de sare.

Pe langa efectul asupra siluetei, dieta cu orez ajuta si persoanele care sufera de diabet, boli de inima sau hipertensiune arteriala.

Surse:http://www.everydiet.org/,  foto – http://www.ourvanity.comhttp://www.livestrong.com.