Fiecare femeie isi doreste sa se mentina tanara si atractiva, sa aiba un corp de invidiat si o sanatate de fier. Din dorinta de a ne simti bine in pielea noastra, incercam tot felul de produse cosmetice care promit intinerirea tenului si combaterea afectiunilor ce apar la nivelul pielii. Insa, degeaba ai grija de exteriorul tau, daca nu iei in considerare factorii care afecteaza pielea de la interior.
Daca te numeri printre persoanele care fumeaza in mod constant, afla ca toate eforturile depuse de tine de a avea o piele catifelata si stralucitoare sunt in zadar. Tutunul are un impact negativ asupra organismului, efectele negative ale acestuia fiind vizibile la exterior.
Potrivit cercetarilor, persoanele care fumeaza nu se tem de riscul de a suferi de cancer sau de afectiuni ale inimii. Insa, in cazul in care vrei sa te mentii tanara si frumoasa, poate ca ar trebui sa iei in considerare efectele negative ale tutunului asupra pielii. Pielea unei persoane care fumeaza imbatraneste mult mai repede spre deosebire de cea a unui nefumator. S-a dovedit faptul ca aspectul fizic al unei femei de 40 de ani care a fumat de-a lungul vietii poate arata la fel ca cea a unei persoane de 70 de ani. Doctorii numesc aceasta schimbare brusca a aspectului pielii, “sindromul tutunului”.
Cum actioneaza tutunul asupra pielii
In primul rand, in timpul fumatului, organismul produce cantitati mari de radicali liberi, care nu pot fi combatute de antioxidanti puternici, precum bioflavonoide, vitaminele A, C si E, in principiu pentru ca acestia functioneaza de obicei in stratul epidermic al pielii. Radicalii liberi reduc elasticitatea pielii, facand-o mai aspra, apoi apar ridurile, pielea devine din ce in ce mai uscata, iar in final radicalii liberi afecteaza vasele de sange.
Pe langa aparitia radicalilor liberi, in timpul procesului de fumat, peste 400 de substante periculoase si toxice sunt produse in organism. Acestea sunt responsabile de scaderea nivelelor antixidantilor care mentin sanatatea pielii. Ca rezultat al fumatului, microcirculatia este dereglata, in special in vasele de sange. Astfel, celulele pielii sunt sufocate de nicotina care reduce cantitatea de oxigen din organism si creste cantitatea de dioxid de carbon. Acesta este motivul pentru care persoanele fumatoare par tot timpul obosite, au pete maronii in jurul ochilor, iar liniile fine apar in special in jurul gurii.
Atentie! Atunci cand fumezi o singura tigara, vasele sangvine de la nivelul pielii se contracta, procesul durand in jur de 90 de minute dupa ce ai terminat de fumat. Astfel, celulele pielii nu primesc o cantitate suficienta de oxigen si nici substantele nutritive care contribuie la buna functionare a acestora.
Sursa poza: slimart.ro