Grasimi de care are nevoie organismul tau

Intr-adevar, nu este indicat sa ai o dieta bogata in grasimi, insa asa numitele “grasimi bune” fac bine organismului, motiv pentru care nu ar trebui sa le excluzi din dieta ta.

Grasimile mononesaturate si polinesaturate au un rol important in intensificarea metabolismului. “ Grasimile sunt o importanta sursa de energie si sunt vitale pentru mentinerea sanatatii pielii si parului”, declara Bonnie Taub-Dix, autoarea unei carti de nutritie.  De asemenea, consumul de grasimi nesaturate poate conduce chiar la reducerea riscului de a dezvolta diabet, boli de inima sau obezitate si imbunatateste nivelul colesterolului bun.

Asadar, este important de stiut in ce cantitate si ce fel de acizi grasi esentiali ajung in organism odata cu hrana, deoarece acestia nu pot fi sintetizati de catre om, dar pe baza lor se pot construi toate lipidele de care organismul are nevoie. “Grasimile bune” se gasesc in alimente, precum: nuci, avocado, ulei de masline, ulei de rapita, ulei de porumb, ulei de soia, macrou, somon si pasare de curte.

De asemenea, exista si grasimi nerecomandate, precum cele saturate, care pot afecta organismul. Grasimile saturate de origine animala sau cele artificial care se gasesc in uleiurile vegetale hidrogenate partial conduc la cresterea nivelului de colesterol “rau” (LDL) si la scaderea colesterolului “bun” (HDL), ceea ce poate conduce la aparitia infarcturilor si a atacurilor cerebrale.

Sfatul specialistilor

Specialisti in nutritie afirma ca daca este limitat consumul de mancaruri procesate, cum ar fi cele de tip fast-food, atunci sunt evitate aceste grasimi. De asemenea, ei ne sfatuiesc sa nu dam crezare indicatiilor de pe ambalaje, care sustin ca produsul respectiv nu contine deloc grasimi saturate. Producatorilor li se permite sa scrie asta daca produsul contine pana la 0,5 grame grasimi saturate per portie. De aceea, este indicat sa studiezi bine eticheta produsului si daca exista cuvantul hidrogenat, inseamna ca produsul are grasimi saturate, motiv pentru care este indicat sa nu il cumperi.

Foto credit: sfatulparintilor.ro.