Mai mult de 50% din europeni sunt considerati a fi “supraponderali” si au nevoie disperata de a gasi o cale de a-si controla poftele alimentare. O modalitate la indemana poate fi utilizarea unui supliment alimentar care contine crom.
Potrivit unui studiu publicat in revista “The Journal Diabetes Technology & Therapeutics”, femeile care au luat crom o data pe zi au redus numarul de calorii consumate cu 25%, spre deosebire de grupul placebo, la care s-a inregistrat o reducere de doar 8%.
De asemenea, senzatia de foame si nevoia de a manca grasimi au scazut la grupul de femei care au primit tabletele cu crom.
Care este rolul cromului?
Cromul este un mineral pe care organismul il foloseste pentru functionarea normala, cum ar fi digestia mancarii.
Un deficit de crom explica nevoia nestapanita de a consuma dulciuri, intrucat corpul se foloseste de acest mineral pentru a transfera glucoza din sange in celule, unde zaharul este transformat in energie. Insa, in cazul in care exista un deficit de crom, glucoza tinde sa ramana in sange in loc sa ajunga in celule.
Atunci cand la celule ajunge prea putin zahar, nivelulul de energie scade, determinand simptome ca oboseala, iritabilitate si o nevoie imperioasa de a manca ceva dulce, ceea ce conduce automat la cresterea greutatii corporale.
De asemenea, nivelele scazute de crom din organism pot determina o colesterolemie mare si un risc crescut de a dezvolta boala coronariana ischemica. Insa, suplimentele de crom cresc colesterolul “bun” (HDL colesterol) si scad nivelul trigliceridelor si nivelul total de colesterol la cei cu glicemie mare si diabet.
In plus, cromul incetineste pierderile de calciu, deci poate fi de ajutor in prevenirea pierderii masei osoase la femeile aflate la menopauza.
Atentie!
Administrarea unor cantitati mari de crom poate cauza un ritm cardiac neregulat, probleme digestive, afectiuni la rinichi, ficat si nervi. Inainte de a incepe o cura cu crom este indicat sa se consulte un medic de specialitate.