Sedentarismul, un inamic al sanatatii si a siluetei

Toata lumea incearca sa gaseasca metode pentru a scapa de viata stresanta si ritmul alert de zi cu zi, asa ca a ales ce a fost la-ndemana. Astfel am ajuns niste persoane intepenite intr-un univers tehnic. Sanatatea noastra are de suferit si odata cu ea se duce si forma fizica cu care ne mandream atat de mult. Femeile, atente intotdeauna la imagine gasesc tot mai grea aceasta lupta.

Persoanele sedentare îşi pot pune in pericol activitatea creierului. „Sedentarismul este dezavantajos pentru minte. Persoanele care nu obişnuiesc să practice o activitate fizică vor realiza doar anumite conexiuni în creier, şi nu toate, aşa cum este normal. Astfel, oamenii sedentari vor deveni mai puţin activi cerebral”, atenţionează prof. univ. dr. Eduard Apetrei.

Specialiştii au atenţionat de-a lungul timpului că lipsa activităţii fizice are efecte distructive majore asupra sănătăţii noastre, însă medicii sunt de părere că oamenii nu sunt convinşi de acest lucru. Mai mult, spun ei, sedentarismul poate declanşa anumite boli şi le poate chiar agrava.

Sedentarismul, o boala grava

În general, sedentarismul afectează întregul organism, atât funcţiile organice cât şi cele psihice, având consecinţe precum:

  • constipaţia cronică;
  • afectarea inimii prin creşterea colesterolului;
  • lipsa oxigenului în ţesuturi;
  • celule şi organe;
  • atrofiere musculară;
  • tulburări cardiace;
  • cerebrale;
  • hepatice şi renale;
  • obezitate;
  • tulburări ale metabolismului celular ce pot produce o degenerare canceroasă a celulelor.

Femeile predispuse la sedentarism au un risc crescut de osteoporoză deoarece exerciţiile fizice stimulează fixarea calciului în oase. Majoritatea sedentarilor se confruntă cu tendinţa de îngrăşare, kilogramele în plus fiind un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, unele tipuri de cancer etc. De asemenea, frecvenţa aterosclerozei, a infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral este de două ori mai mare la persoanele sedentare, decât la persoanele cu o viaţă activă.

Cum scapam de sedentarism?

Corpul uman are nevoie de miscare si de munca. Cand corpul este activ la alimentele bine digerate si sangele circula prin tot corpul. Bolile de inima, artrita, durerile de spate, fragilizarea oaselor toate acestea si altele apar in lipsa exercitiului fizic. Fara exercitiu muschii se micsoreaza si cer mai putin oxigen de la inima si plamini.

Dupa cum probabil ati observat, tot mai multa lume, cel putin in tarile occidentale, alege sa isi petreaca timpul liber in parcuri, in aer liber. Salile de forta au fost abandonate in favoarea activitatilor in aer liber precum jogging-ul, ciclismul sau chiar calaritul.

Sanatatea trupurilor noastre este cea care ne asigura un viitor mai bun. Reteta pentru un mod sanatos de viata:

Aplicati aceasta reteta chiar de acum si veti avea numai de castigat.

Lipsa aceasta continua de miscare duce la ingrasare excesiva, apatie, cauzeaza stari de anxietate, provoaca boli de inima si eventual depresii greu recuperabile. Acesta este si motivul pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca sedentarismul este inamicul numarul unu al umanitatii.

Tot ce vreau eu sa va explic cu acest articol este sa faceti multa miscare si sa aveti o alimentatie buna. O sa va foloseasca foarte mult, de asemenea va ajutati corpul sa se dezvolte frumos si placut. Nu leneviti! Mergeti la plimbare prin parc, la o alergare usoara impreuna cu prietenele.