Gutuia – Acest fruct te ajută să scapi rapid de kilogramele în plus

Gutuile, cunoscute si sub denumirea de “merele de aur”, sunt cunoscute inca din antichitate ca fiind un bun remediu impotriva racelilor. Insa, ce poate nu stiai, este ca gutuia este fructul ideal care poate fi consumat cu incredere in timpul unei cure de slabire.

gutuile-calorii

Acest fruct este foarte foarte apropiat de mele si pere. Numele stiintific este Cydonia Oblonga si este singurul membru din aceasta gena. Este foarte popular in Europa si Asia.

Din punct de vedere istoric, acest fruct dateaza cu mii de ani in urma. Cand se vorbeste in manuscrise de mere, istoricii considera ca de fapt oamenii de atunci se refereau la gutui, deoarece erau mult mai populare in acele zone.

Utilizarea gutuilor in bucatarie

Poti folosi gutuile pentru a face gem, dulceata, budinca precum si mancate crude la mic dejun. Fiecare tara foloseste gutuile intr-un anumit fel, insa cel mai des este folosit pentru dulceata. De asemenea, gutuia este folosita si pentru aroma sa deosebita.

Beneficiile gutuilor

Ofera senzatia rapida de satietate

Fructul contine apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, fibre, mucilagii si este foarte bogat in vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, PP), saruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, sodiu si sulf.

Asadar, 100 de grame de fruct contine doar 60 de kcal, 15,3 g de carbohidrati, 12,53 g de zahar si 1,9 g de fibre, fiind recomandat in curele de slabire. Datorita fibrelor din continut, gutuile asigura tranzitul intestinal, ofera senzatia rapida de satietate  si inlatura tentatia caloriilor in plus.

De asemenea, pectinele din gutui sunt un alt factor care asigura sanatatea organismului si ajuta la slabit. Mai mult, datorita faptului ca sunt fructe acide, gutuile intervin cu succes in neutralizarea grasimilor.

Dulceata si compotul, pline de vitamine

Spre deosebire de alte fructe, gutuile isi pastreaza proprietatile terapeutice chiar si atunci cand sunt gatite termic. Astfel, dulceata si compotul de gutui au aceleasi efecte benefice in afectiunile digestive ca si fructele crude. De asemenea, este indicat ca in locul altor dulciuri bogate in calorii sa se opteze pentru putina dulceata sau compot de gutui.

dulceata-de-gutui

Sunt o buna sursa de antioxidanti

Pulpa deliciosului fruct ascunde proprietati antioxidante uimitoare, potrivit unui studiu efectuat recent in Turcia. Rezultatele cercetarii au plasat gutuia in topul celor mai puternice arme in lupta cu radicalii liberi si implicit cu imbatranirea prematura.

In urma unui alt studiu realizat la Universitatea Ankara s-a descoperit ca doar rodiile bat gutuile in privinta nivelului de fenoli si flavonoide din componenta.

Previne cancerul

Deoarece cancerul este cea mai ingrijoratoare boala a secolului, orice poate reduce sansele de aparitie ale acestuia devide popular. Radicalii liberi sunt compusi periculosi pentru metabolismul celular si pot provoca mutatii sau chiar moartea celolelor.

Conform unui studiu, polifenolii care se gasesc din plin in plante, au proprietati anticancerigene puternice, inclusiv stoparea cresterii tumorei, metastazei si efect antiinflamator.

Ajuta la slabit

Una din principalele metode de slabit este accelerarea metabolismului. Gutuile sunt bogate in fibre care ajuta la usurarea digestiei. Cand digestia este usoara, organismul este vitalizat, astfel ca te vei simti mai plin de energie.

De asemenea, gutuile au putine calorii si sunt foarte satioase, asadar te vor tine satul pentru mult timp fara sa adaugi multe calorii.

Trateaza afectiunile gastrointestinale

Pe langa functiile sale asupra tractului digestiv, fiba din gutui ajuta de asemenea la tratarea anumitor conditii gastrointestinale precum sindromul colonului iritabil si diverticulita.

gutuile-pentru-slabit

Ingrijeste pielea

Nivelul crescut de antioxidanti si vitamine gasite in gutui sunt foarte benefice pentru mentinerea pielii sanatoasa si tanara. Antioxidantii ajuta le eliminarea problemelor pe care le fac radicalii liberi asupra celulelor pielii, asadar reduc aparitia cosurilor sau a pistruilor, mentinand pielea mai catifelata si ii ofera un aspect mai placut. De asemenea, ajuta pielea sa lupte cu radiatiile UV.

Regleaza tensiunae

Potasiu este unul din cele mai importante minerale din organism deoarece este esential pentru mentinerea tensiunii la nivel optim si imbunatateste sistemul circulator. Gutuia contine foarte mult potasiu care previne afectiunile din sistemul cardiovascular, relaxand vasele de sange si arterele.

Combate reactiile alergice

Gutuia este de mult timp cunoscuta pentru combaterea reactiilor alergice. Cand este aplicata sub forma de gel pe piele, are beneficii foarte bune impotriva dermatitei atopice sau a altor conditii pentru piele.

Imbunatateste sistemul imunitar

Nivelul crescut de vitamina C si E din gutui protejeaza organismul de virusi si bacterii. Vitamina C creste numarul de celule albe in corp, care sunt principala linie de aparare impotriva virusilor si a bacteriilor cu care intra organismul in contact.

beneficii-gutui

Intareste firul de par

Datorita continutului crescut de minerale precum fier, zinc si cupru, parul va fi mai puternic si mai stralucitor. Acesta se va ingrasa mai greu deoarece va fi mai oxigenat si va creste mai repede.

Gutuia, remediu natural

Datorita continutului ridicat de fier, gutuia este recomandata pentru prevenirea anemiei sau a altor afectiuni sanguine. Pectina din gutui, pe langa faptul ca ajuta in procesul de slabire, poate proteja si inima, prin efectul de prevenire al aterosclerozei si prin reglarea tensiunii.

Totodata, gutuile taie greata si combat starile de voma, contribuie la procesul de vindecare al organismului (datorita continutului de vitamina C) si vindeca pancreasul.

Contraindicatiile gutuilor

Desi nu sunt dovezi cum ca gutuile ar avea efecte secundare, se stie ca semintele acestui fruct contid cianida, asadar ar trebui sa aveti grija daca doriti sa le consumati. Cu toate acestea, efectele gutulior inca se mai studiaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arzi mai multe calorii pe banda de alergat sau pe bicicleta?

Mezoterapia – Tratamentul perfect împotriva celulitei