Cum să NU TE ÎNGRAȘI în timpul iernii – SFATURI care te vor ajuta să îți menții greutatea chiar și în anotimpul rece

Fiecare dintre noi se teme de acumularea kilogramelor in sezonul rece, si asta pentru ca acest lucru se poate intampla destul de usor, potrivit specialistilor. In lunile de iarna, majoritatea persoanelor se ingrasa cel putin un kilogram, iar daca acestea se acumuleaza si nu sunt eliminate la timp, pot duce la supraponderabilitate si obezitate, sau chiar la alte probleme de sanatate.

Principalele cauze care duc la cresterea in greutate, in sezonul rece, sunt : lipsa de miscare si consumul excesiv de alimente, mai ales in preajma sarbatorilor de iarna. In cazul in care iti doresti ca silueta ta sa nu aiba de suferit, iata cateva modalitati simple prin care te poti mentine in forma, chiar si in cele mai friguroase zile.

Fa mai multa miscare

Nu degeaba se spune ca iarna nu-i ca vara. Odata cu instalarea frigului, dorinta de a face miscare in aer liber se diminueaza treptat, facand loc sedentarismului. Insa, pentru a tine departe kilogramele in plus, este necesar sa faci miscare, chiar si din confortul casei tale.

Nu este nevoie sa iesi in frig sau sa mergi la sala, este suficient sa dai drumul la muzica si sa dansezi sa pedalezi pe o bicicleta statica sau sa faci fitness sau gimnastica. Doar ai nevoie de putina vointa.

Hidrateaza-te corespunzator

In zilele friguroase este necesar sa consumi cat mai multe lichide calde, pentru a-ti mentine organismul hidratat. Insa, ai grija ce fel de bauturi consumi, pentru ca unele sunt destul de bogate in calorii. Evita ciocolata calda sau cafeaua cu frisca si opteaza pentru ceaiuri din plante, cafea simpla sau lapte degresat.

Consuma cat mai multe legume

Desi iarna nu ai la dispozitie o varietate de legume si fructe, poti opta pentru cele de sezon : varza, conopida, gulii, cartofi dulci, fasole, morcovi, struguri, portocale, mandarine etc.

Gatite cat mai natural, legumele si fructele sunt hranitoare, sarace in calorii si ofera  organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie.

Opteaza pentru prajituri light

In perioada sarbatorilor ne este mult mai greu sa ne abtinem de la alimentele dulci, fapt pentru care iti recomand sa optezi doar pentru prajiturile preparate in casa.

Daca vei folosi ingrediente mai sanatoase si mai sarace in calorii, vei reusi sa obtii prajituri gustoase, dar ceva mai sarace in calorii. Astfe,  vei putea sa iti incanti papilele gustative, fara a-ti pune in pericol silueta.

cum-poti-slabi-iarna

Alimente pentru sezonul rece:

Iarna si sanatatea excelenta merg impreuna ca sardinele si inghetata de ciocolata, sau cel putin asa gandeste lumea. Atat imunitatea cat si bunastarea emotionala sunt la indemana oricui cu mancarea corecta.

Omega 3 acizi grasi

Sunt aliatul ideal pentru un razboinic iarna, cea mai buna sursa fiind pestele gras ca somonul, sardinele si ansoa.

Nucile si semintele sunt de asemenea un aliat de nadejde. Multe studii au aratat capacitatea acestora de a reduce depresia si simptomele depresiei. Sunt de asemenea un real ajutor in reducerea inflamatiei, care este relationata adeseori cu starea de rau.

Vitamina D

Vitamina D, la fel ca si Omega 3 a fost legata de cresteri imense de imunitate precum si de simptome depresive reduse.

Din pacate nu sunt multe surse de alimentare pentru aceasta vitamina, ea fiind sintetizata cel mai bine de la soare. De aceea este cu atat mai greu in sezonul rece sa o obtinem. Galbenusurile de ou, pestele gras sunt cele mai bune modalitati de a obtine vitamina D. Persoanele cu restrictii alimentare care nu-si permit aceste optiuni, este indicat sa apeleze la suplimente alimentare.

Vitamina B

Vitamina B sprijina sanatatea neurologica. In special vitamina B si acidul folic ajuta la fabricarea de neurotransmitatori precum serotonina. Toate vitaminele B ajuta la promovarea de celule albe din sange pentru a ajuta la lupta impotriva infectiilor. Avocado, ovaz, oua sunt bogate in vitamina B.

Vitamina C

Pana la ora actuala toata lumea cunoaste beneficiile vitaminei C in rolul imunitatii. Este de asemenea bogata in antioxidanti, creste nivelul de energie si diminueaza anxietatea.

In timp ce oamenii o asociaza cu fructele, in special cu citricele, exista optiuni alternative pentru persoanele care vor sa o obtina din alimentele pe care le au la indemana cum ar fi frunzele verzi, spanac, patrunjel, broccoli, frunze de salata.

Magneziu

Magneziul este un alt mineral important pentru reducerea depresiei si a stresului, sustinand in acelasi timp imunitatea. Se gaseste in frunze verzi, peste si nuci.

Sunt atatea suprapuneri in alimentele care contin toate aceste vitamine si minerale subliniind de ce o dieta echilibrata este minunata pentru sanatate in sezonul rece.

Alimentele care te ajuta sa scapi de kilograme iarna

Alimente care te ajuta sa pierzi din kilograme iarna:

  1. Fulgii de ovaz

Nimic nu este mai usor, gustos si sanatos in anotimpurile friguroase ca un castron de fulgi de ovaz. Este bogat in fibre, proteine si-ti confera energie pe perioada intregii zile . Studiile arata ca persoanele care consuma fulgi de ovaz la micul dejun, consuma mai putine calorii pe durata intregii zile.

  1. Guava

In afara faptului ca este unul dintre cele mai sanatoase fructe, fiind bogat in fibre si avand un continut maxim de vitamina C, Guava are un continut minim de calorii.

Gustul ei usor acrisor si semintele bogate in fibre fac din Guava  un excelent aliment pentru slabit.

  1. Pomelo

Ca si alte citrice, Pomelo este foarte bogat in vitamina C, fibre si proteine. Are un continut scazut de calorii si este foarte bogat in acid folic.Chiar daca arata ca un grapefruit mare este mai dulce ca acesta. Coloritul sau variaza de la verde inchis, portocaliu ajungand chiar si la galben.

  1. Nucile de Macadamia

Sunt bogate in acizi grasi, grasimi bune, ajutand la reducera colesterolului. Sunt bogate in vitamina E, antioxidanti, Omega3 si Omega 6. Sunt indicate in dietele de slabire atat timp cat sunt consummate cu moderatie.

  1. Siropul de artar

O lingura de sirop de artar contine 50 de calorii si contine mai multe minerale si vitamine ca zaharul si indulcitorii arificiali. Are o concentarie mai mare de minerale ca mierea.

  1. Stridiile

Contin proteine, minerale, fier si putine grasimi.

  1. Kefir-ul

Este deosebit de bogat in Vitaminele A, B1 si B2, calciu, acid folic si magneziu. Unicitatea este procesul de fermentare care faciliteaza digestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

shakeuri-de-slabit

Shake-urile DIETETICE – O metodă INGENIOASĂ prin care POȚI SCĂPA RAPID de kilogramele în plus

Slăbește 30 kg în 6 luni cu această rețetă simplă. Recomandată de medicul nutriționist Mihaela Bilic