Prevenirea obezitatii si a diabetului poate fi posibila daca se opteaza pentru un stil de viata sanatos. Organismul are nevoie de vitamine si minerale, intrucat o mare parte din acestea au un rol important in mentinerea sub control a glicemiei si a insulinei.
Zincul controleaza apetitul
Zincul joaca un rol critic in reglarea glucozei, insa din cauza tendintei de a opta pentru alimentele procesate si de a le evita pe cele bogate in zinc, majoritatea persoanelor prezinta deficiente de zinc.
Astfel, deficientele de zic ii expun pe oameni la riscul mai mare al intolerantei la glucoza, al diabetului, al bolilor arterei coronarienele si al obezitatii. Cand nu exista suficient zinc, pancreasul produce cantitati insuficiente de insulina pentru a contracara nivelul ridicat de glucoza.
De asemenea, zincul influnteaza leptina, un hormon care se afla in stransa legatura cu apetitul si energia. Daca nivelurile de zinc din organism sunt mici, nu te vei simti niciodata satul si vei avea tendinta de a consuma in exces carbohidrati de calitate inferioara.
Magneziul, necesar la producerea insulinei
Magneziul este un mineral care se gaseste in cantitati insuficiente la persoanele care sufera de diabet de tip 2. Asemenea zincului, el este necesar la producerea si eliberarea in sange a insulinei si este cerut de celule pentru mentinerea sensibilitatii lor la insulina. Fara niveluri adecvate de magneziu in organism, insulina are o capacitate mai redusa de a transporta glucoza din fluxul sangvin in celule.
Surse bogate in magneziu sunt cerealele integrale, leguminoasele, taratele, migdalele, arahidele si broccoli.
Manganul regleaza metabolismul glucozei
Manganul este un alt mineral care inregistreaza deficiente la diabetici. Acestia tind sa aiba circa jumatate din cantitatea regasita la indivizii sanatosi. Manganul ajuta enzime esentiale din organism sa utilizeze vitamina C si unele vitamine B, regland totodata metabolismul glucozei.
Studiile arata ca suplimentele cu mangan au ameliorat simptomele diabetului la porcusorii de Guineea.