Ai grijă cât mânânci de sărbători – Iată câteva sfaturi pentru a-ți păstra silueta de Crăciun

Intotdeauna, in zilele de sarbatoare, avem tendinta de a ne infrupta cu fel si fel de alimente, care mai de care mai gustoase si…mai bogate din punct de vedere caloric. Dupa Postul Pastelui, fiecare simte nevoia de a consuma carne, oua, prajituri, cozonaci..ca doar ne aflam in prag de sarbatoare. Insa, nutritionistii ne recomanda sa nu ne avantam si sa nu consumam prea multe alimente care “pica” greu la stomac.

Directorul Institutului de Alimentatie, prof.dr. Gh Mencinincopschi ne sfatuieste ca in aceasta perioada sa consumam mancare cu moderatie, mai ales daca am tinut post.

Pentru inceput este bine sa se consume o salata, pentru a pregati sucurile gastrice. In niciun caz nu este indicat sa bei alcool pe stomacul gol, iar mancarea trebuie impartita in reprize, pentru a nu suprasolicita organismul.

Mancarurile grele, precum friptura, drobul sau pasca nu trebuie sa se consume unele dupa altele, ci cu pauza intre ele, intrucat sunt bogate in colesterol si calorii. De asemenea, aceste preparate nu trebuie insotite de cartofi sau orez (acestea ingreuneaza digestia), ci de legume, deoarece ajuta la o buna digestie a alimentelor.

In plus, pentru usurarea procesului de digestie se recomanda ca dupa mesele principale sa se consume un fruct, precum ananas proaspat sau kiwi. In cazul meselor copioase, suplimentele alimentare pentru digestie, precum festal, mezym sau colebil sunt de un real folos, mai ales pentru persoanele care sufera de afectiuni hepato-biliare.

Nu in ultimul rand, mesele copioase impun multa miscare (cel putin 30 de minute in fiecare zi) si o cura de detoxifiere, bazata pe un consum cat mai mare de fructe si legume.

Cercetările indică faptul că 10-20% din populatie suferă, săptămânal, de reflux acid. De fapt, refluxul acid este una dintre cele mai frecvente tulburări digestive din Statele Unite și Europa (1).

Din fericire, câteva modificari dietetice au fost dovedite că ajută la alevierea acestei afecțiuni. Articolul evidențiază cele mai eficiente metode pentru a preveni refluxul acid.

Ce alimente cauzează refluxul acid?

Refluxul acid este caracterizat prin regurgitarea persistentă de acid gastric.

Afecțiunea este cunoscută medical ca Boala de Reflux Gastroesofagian (BRG), dar, de obicei, este denumită și arsuri la stomac.

Simptomele cel mai des întâlnite ale refluxului acid includ:

  • gust amar sau acru de acid, în gură sau în gât
  • balonare
  • râgâială
  • disfagie (dificultate la înghițire)
  • sughițuri constante
  • greață
  • respirație șuierătoare, tuse uscată sau durere în gât

Simptomele sunt cauzate de un un sfincter disfuncțional al mușchiului inferior al esofagului. Acesta este proiectat pentru a opri acidul din stomac să ajungă în esofag.

Spre deosebire de stomac, mucoasa esofagului nu are nici o protecție împotriva acidului.

Principalul obiectiv în tratarea refluxului acid este controlul secreției acide și restabilirea funcției corespunzătoare a a sfincterului esofagian inferior.

Opțiunile de tratament includ modificarea dietei și a stilului de viață, unele remedii naturale și, în cazurile mai grave, asistența medicală profesională.

Rezumat: Refluxul gastroesofagian și simptomele sale sunt cauzate de acidul gastric care ajunge în gât (esofag). Acest lucru apare când mușchiul sfincterului esofagian inferior nu funcționează în mod corespunzător.

Evitați “Alimentele Declanșatoare” ale Refluxului

Majoritatea persoanelor au ”alimente declanșatoare” care cauzează simptome.

Acestea tind să stimuleze producția de acid gastric, ducând la reflux.

Deși alimentele declanșatoare variază de la persoană la persoană, cele mai comune par a fi:

  • ceapa și usturoiul
  • ciocolata
  • cafeina
  • menta
  • sucurile de citrice
  • alcoolul
  • roșiile
  • mâncărurile picante
  • mâncărurile grase

Ciocolata și menta au fost dovedite că reduc puterea contracțiilor sfincterului esofagian, fapt care promovează refluxul.

Sucurile de citrice și produsele din tomate sunt considerate iritanți ai esofagului, agravând simptomele. Alte băuturi acidice pot agrava și ele simptomele, inclusiv sucurile cu acid, cafeaua, ceaiul.

Cel mai eficient mod de a determina alimentele declanșatoare este menținerea unui jurnal alimentar și înregistrarea simptomelor, timp de 2 săptămâni. Înregistrați tot ce mâncați, cantitățile aproximative, precum și orice simptome care apar. Acest lucru vă va permite să observați tendințele pe care altfel le-ați trece cu vederea.

Acesta este un exemplu de jurnal alimentar, care include și simptome, utilizat în dietele de eliminare, cum ar fi dieta FODMAP (găsiți jos mai multe informații pe această temă).

Aveți în vedere că mesele mari pot contribui și ele la simptome, la fel ca și consumul alimentelor înainte de culcare (cu 2-3 ore).

Rezumat: Identificați așa-numitele alimente declanșatoare, prin menținerea unui jurnal alimentar și de simptome. De asemenea, evitați mesele mari și consumul alimentelor înainte de culcare.

Incercați Dieta Redusă în FODMAP

FODMAP sunt carbohidrații slabi, care cauzează stres digestiv în persoanele sensibile.

O dietă redusă în FODMAP este o strategie eficientă pentru a vă ajuta cu această afecțiune. Este cea mai sigură și mai bine studiată metodă de tratare a Sindromului de Colon Iritabil (SCI).

Refluxul de acid este unul dintre simptomele principale ale SCI.

Până la 79% din pacienții SCI afirmă că suferă de reflux gastroesofagian, și până la 71% din pacienții cu reflux de acid raportează SCI, deși relația dintre aceste două afecțiuni nu este pe deplin înțeleasă.

Are sens ca o dietă redusă în FODMAP să fie extrem de eficientă în tratarea refluxului. Și dovezile anecdotice confirmă acest lucru.

Dieta funcționează prin a vă ajuta, în mod strategic, să identificați alimentele declanșatoare, în concordanță cu ideile de mai sus.

Rezumat: Refluxul de acid și SCI merg mână în mână. Dieta redusă in FODMAP este cel mai bine-studiat protocol de tratament.

Pierdeți în Greutate și Faceți Exerciții Fizice

Cercetările au indicat că obezitatea poate fi un factor de risc semnificativ pentru refluxul acid.

Teoria susține că greutatea în exces, mai ales în jurul abdomenului, sporește presiunea abdominală, care duce la funcționarea precară a sfincterului esofagian.

Cu toate că legătura dintre greutatea corporală și refluxul acid este discutabilă, exercițiile fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, pot avea efecte favorabile. Iar acest lucru se aplică indiferent de greutatea corporală.

Cu toate acestea, exercițiile intense pot agrava problemele digestive, inclusiv refluxul acid. Deci, este important să nu vă implicați în activități intense, în mod regulat.

Rezumat: Combinația dintre exerciții fizice frecvente și pierdere în greutate este importantă pentru gestionarea refluxului.

Renunțați la Fumat

Fumatul reduce presiunea SEI și agravează, în mod direct, refluxul de acid.

În mod specific, nicotina ar putea fi problema principală, deoarece relaxeaza SEI. Începeți aici, pentru a renunța la fumat.

Remedii Naturale pentru Refluxul Acid

Au fost studiate numeroase remedii naturale pentru reflux.

Ele par a fi folositoare, în special în reducerea simptomelor, mai mult decât în prevenirea episoadelor viitoare. Iberogast și melatonina sunt două opțiuni susținute de studii.

Iberogast

Iberogast este un supliment care conține 9 extracte de plante, destinate SCI.

Se presupune că inhibă eliberarea acidului gastric, fapt ce îl face util și pentru tratarea refluxului gastroesofagian.
O analiză a trei studii controlate a descoperit că 20 picături de Iberogast, de trei ori pe zi, au fost eficiente pentru tratarea simptomelor gastrointestinale. Mai mult, a avut un efect semnificativ pentru simptomele refluxului acid, în comparație cu placebo-ul.

Deși sunt necesare studii mai ample, Iberogast este promițător din evidența deja existentă.

Cu siguranță merită încercat dacă simptomele persistă în ciuda schimbărilor de dietă.

Melatonina

Melatonină este un hormon produs în mod natural, de către organism.

Cu toate acestea, este des consumat ca supliment antioxidant și pentru promovarea somnului.

Bazat pe teste pozitive pe animale, numeroase studii umane au identificat îmbunătățiri în simptomele refluxului de acid, după consumul suplimentelor orale de melatonină.

Dozele de 3-6 miligrame pe zi au fost dovedite că inhibă producția acidul gastric și stimulează o activitate redusă a SE. Ambele efecte minimizează contactul dintre esofag și fluidele gastrice.

Acest supliment merită încercat, dacă Iberogast nu ajută.

Multe alte remedii ar putea ajuta cu refluxul de acid, dar sunt lipsite de validitate științifică.

Rezumat: Remediile naturale sau alternative sunt o opțiune, dacă alte tratamente nu au funcționat. Suplimentele de Iberogast și Melatonină par, în particular, promițătoare.

Medicamente Supresoare de Acid pentru Simptome Acute

Uneori, medicamentele sunt necesare, în special atunci când simptomele se agravează.

Medicamentele obișnuite, fără rețetă, pot ajuta prin reducerea cantității de acid gastric produs.

Antacizii neutralizează pH-ul gastric și pot fi o opțiune eficientă, pe termen scurt.

Blocante ale receptorilor H-2, cum ar fi Cimedidina (Tagamet HB) sau Famotidina (Pepcid AC) funcționează prin blocarea celulelor histaminice din mucoasa stomacului.

Inhibitori ai pompei de protoni (IPP) cum ar fi Omeprazol par a fi cele mai eficiente medicamente, dar, ocazional, au efecte secundare ușoare.

Rezumat: În cazuri severe de reflux de acid, intervenția farmaceutica este necesară. Sunt disponibile câteva medicamente supresoare de acid.

Cum să Scăpați de Refluxul de Acid

Ca o abordare de prevenire, primii pași constau în identificarea și eliminarea ”alimentelor declanșatoare”.

Întregistrarea alimentelor și simptomelor într-un jurnal, potențial ca parte a dietei reduse in FODMAP, vă poate ajuta să asigurați corectitudinea procesului.

Menținerea unei greutăți sănătoase, exercițiile fizice regulate și renunțarea la fumat sunt pași importanți pentru gestionarea refluxului gastroesofagian. Mai mult, managementul stresului este fundamental (și dovedit) – puteți face acest lucru prin meditație.

Pentru a trata simptomele imediate, luați în considerare suplimente și medicamente farmaceutice. Acestea pot fi utile pe termen lung, în cazul în care modificările dietetice și ale stilului de viață nu sunt posibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Iată cum poți intensifica funcțiile metabolismului în doar 4 pași – Scapi rapid de kilogramele în plus cu ajutorul acestor trucuri simple

Programul de fitness potrivit: cheia slabitului eficient și sănătos. La orice vârstă!