Cel mai gustos mic dejun – Iată cum poți avea parte de un mic dejun pe cinste

Se stie de cand lumea ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Insa, foarte multe persoane sar peste masa de dimineata, din lipsa de timp, sau mananca la serviciu, impreuna cu colegii. Insa, micul dejun luat la serviciu poate fi o capacana pentru multi dintre noi, intrucat ne lasam ispititi de alimente bogate in “calorii goale”.

greseli-la-micul-dejun

Gandeste-te inainte sa musti

Unul dintre colegii tai s-a gandit sa iti indulceasca dimineata, oferindu-ti o gogoasa cu gem. Mirosul ei nu te lasa sa te concentrezi la ceea ce ai de facut, asa ca accepti si musti cu pofta din “minunatia” aia bogata in calorii. Insa, inainte de a face asta, gandeste-te cat de mult te-ai straduit in ultimul timp sa nu mai mananci alimente care nu ofera organismului nutrienti importanti. O gogoasa este bogata in grasimi si zaharuri si chiar daca vei avea impresia ca te-ai saturat, dupa 1-2 ore vei simti nevoia de a mai manca ceva bun. Asadar, mai bine fa-ti timp sa mananci acasa un mic dejun sanatos sau daca esti pe fuga, ia cu tine cateva fructe, care iti vor da senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp.

Nu te lasa pacalit de suc

Daca esti de parere ca un pahar cu suc de portocale este o buna alegere de a-ti incepe ziua, tine cont de faptul ca majoritatea sucurilor naturale din comert sunt bogate in zaharuri si aditivi. O varianta mai buna si mai sanatoasa este aceea de a bea un pahar cu apa si de a manca portocala ca atare, deoarece fructul consumat intreg ofera mai multe beneficii organismului, spre deosebire de suc. Pe langa faptul ca te incarca cu vitamine si minerale, acea pielita subtire in care este invelita pulpa fructului contine fibre care reduc pofta de mancare pana la masa de pranz.

Bea cafea, dar simpla

Ceea ce adaugi cafelei de dimineata poate creste numarul de calorii consumate. Daca iti place atat de mult cafeaua incat nu poti renunta la ea, bea-o simpla, de preferat cu cat mai putin zahar. In cazul in care vrei sa ii adaugi si putin lapte, opteaza pentru cel semi-degresat sau chiar degresat.

Dai buzna la apartul cu dulciuri

Da, intr-adevar, pare o cale simpla de a-ti potoli foamea si pofta de ceva dulce. Insa, un astfel de obicei aduce de la sine si acumularea extra-caloriilor. Asadar, fii pregatit atunci cand iti este foame. Adica, ia cu tine o gustare sanatoasa care sa includa fucte, migdale, alune de pădure si nuci. Nu doar ca vei reduce senzatia de foame, dar nu vei mai simti nevoia de a manca alimente dulci.

Micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

De când suntem mici ni se spune că nu trebuie să ne lipsească micul dejun, că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, etc. Ni se dau exemple de oameni obezi care ajung așa pentru că nu mănâncă micul dejun. Dar e o problemă acolo. Acelea sunt doar observații, nu studii concrete.

Au luat oameni obezi, au observat că duc un stil de viață sedentar, mănâncă în mare parte calorii goale (fără valoare nutritivă, vitamine + minerale), nu prea mănâncă proteine și fibre (care contribuie la senzația de sațietate) și nu mănâncă micul dejun. Iar din toată asta, ei au ajuns la concluzia că lipsa micului dejun este cauza principală. Nimeni nu a pomenit nimic de echilibrul energetic și alegerile alimentare. Iar după aceste concluzii normal că vin eu cu soluția: un shake sau un baton de la firma lor!

Ce este micul dejun?

Micul dejun, tradus în engleză este breakfast. Break = a întrerupe; fast = post (sau perioada când nivelul insulinei este scăzut). Adică întreruperea postului. Un studiu a demonstrat că micul dejun este o alegere personală și nu influențează în niciun fel slăbitul. Dacă e să ne luăm după definiția din engleză, micul dejun poate să fie și ultima masă a zilei. Dacă ai mâncat dimineața și până seara nu ai mai mâncat nimic, nivelul insulinei a scăzut, iar masa de seară îl va ridica.

mic-dejun

Lipsa micului dejun îmi va încetini metabolismul

Un lucru pe care îl omit majoritatea „experților” din ziua de azi este că organismul uman a fost conceput, în primul rând, pentru supraviețuire. Când oamenii încă stăteau în peșteri și își vânau singuri mâncarea, stăteau nemâncați cu zilele. Abia de câteva sute de ani ne permitem luxul de a avea mese regulate. Pe termen scurt, chiar îți accelerează metabolismul prin secreția de noradrenalină!

Un studiu, a observat o încetinire a metabolismului abia după 3 zile în care subiecții nu au mâncat! Iar acea încetinire era doar de 8%.

Nu există nicio legătură între numărul meselor consumate într-o zi și rata metabolică.

Lipsa micului dejun poate avea beneficii!

Da, ai citit bine. Sigur ai auzit până acum de intermittent fasting. Dacă nu, ai auzit acum. Sunt mai multe moduri de a face asta, dar cel mai popular este săritul peste micul dejun și consumarea a 2-3 mese mari într-o perioadă, în jur, de 8 ore.

Ce spun studiile despre intermittent fasting?

  • crește sensibilitatea la insulină a celor care suferă de diabet tip 2
  • reduce inflamațiile din corp
  • scade riscul de boală coronariană

Evident, aceste beneficii depind și de alegerile alimentare!

Experiență personală cu intermittent fasting:

  • creșterea productivității dimineața
  • control al apetitului
  • mai energic pe toată perioada zilei

Pot să spun că decizia de a elimina micul dejun a fost printre cele mai bune decizii alimentare pe care le-am făcut!

Concluzie

Să nu înțelegi că vreau să denigrez micul dejun. Nu! Dacă ție îți merge bine, continuă. Dar nu trebuie să asculți toți „experții” care spun că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei. Toate mesele sunt la fel de importante!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arzi calorii si dupa antrenament?

Relax & Tone elimina colaceii de grasime